Kilka słów o potrawie
Prosty dodatek do wszelkiego rodzaju kasz / młodych ziemniaków lub do potraw mięsnych, można spożywać również jako samodzielne danie na kolację, która powinna być lekkostrawna z przewagą warzyw.

CZAS
PORCJE
KATEGORIA
- 1 młoda kapusta
- 1 pęczek młodych marchewek
- 1 pęczek koperku
Kapustę szatkujemy drobno, gotujemy z niewielkim dodatkiem wody. Młodą marchewkę myjemy dokładnie, kroimy w plasterki i dodajemy do kapusty, gotujemy warzywa do miękkości. Trwa to przysłowiową chwilę, ponieważ warzywa są młode i zasobne w wodę, nie rozgotować. Przyprawiamy solą i pieprzem, można zagęścić potrawę wybranym gatunkiem mąki rozprowadzonej w wodzie. Na koniec dodać pokrojony drobno koperek, wymieszać, zagotować chwilę. Gotowe.


- Kapusta jest lekko ogrzewająca i słodka, nawilża jelita, poprawia trawienie, wzmacnia Jing Nerek. Marchew jest neutralna do lekko ogrzewającej, również słodka. Działa na system Śledziony, wzmacnia.
- Potrawa wzmacnia „Środek” czyli układ trawienny, dobrze wpływa na skórę, Łagodzi dolegliwości związane z wrzodami.
- Można dodać dla smaku masło klarowane lub ulubiony rodzaj oleju, co sprawi, że potrawa będzie bardziej nawilżająca.
Zobacz także
CONGEE Z GROSZKIEM CUKROWYM I MŁODĄ MARCHEWKĄ
Staram się gotować potrawy z tego co aktualnie rośnie, z tego co jest najświeższe i sezonowe. Dzisiaj na śniadanie polecam kleik ryżowy z groszkeim cukrowym i młodą marchewką.
WARZYWA DUSZONE Z PULPETAMI RYŻOWO-MIĘSNYMI
Nie jestem zwolenniczką skrajnych diet eliminacyjnych, ale uważam, że statystycznie za dużo spożywamy produktów zwierzęcych. Polecam zmniejszyć ilość mięsa na korzyść warzyw. W tym przepisie smak mięsa jest obecny, ale jego ilość mocno ograniczona.
ZUPA Z LIŚCI RZODKIEWEK
Czysty chlorofil. Niecodzienna zupa, sezonowa, pyszna, bez trawiastego smaku. Lubiana przez dzieci! Naprawdę:)