WARZYWA WIOSENNE Z RYŻEM SMAŻONYM
Kilka słów o potrawie
CZAS
PORCJE
KATEGORIA
- 1 młoda marchewka
- ½ cukinii
- 3 szparagi
- 1 cebula dymka, 1 ząbek czosnku,
- 1 plasterek imbiru
- 1 szklanka ugotowanego ryżu
- Składniki potrawy są ochładzające, ale sposób obróbki termicznej i dodatek rozgrzewających składników (cebula, czosnek, imbir lub dodatkowo chilli) czyni ją neutralna termicznie do ogrzewającej.
- Można dodać świeże chilli – potrawa będzie bardziej rozgrzewająca, lepsza dla osób z objawami Zimna.
- Można dodać jajko i szybko wymieszać, potrawa będzie bardziej odżywcza, wzmacniająca Yin.
Zobacz także
KOMPOTY
Kompot jest wywarem sporządzonym z owoców, tradycyjny napój spożywany przez nas od wieków, zapomniany na wiele lat, odstawiony do lamusa, powoli wraca do łask.
ZUPA Z DYNI, DAKTYLI CHIŃSKICH, NASION LOTOSU I BIAŁEGO GRZYBA
Pierwszy raz jadłam tę potrawę w Pekinie, w okresie zimowym. Odżywcza, kojąca, nawilżająca potrawa. Słodkość bez wyrzutów sumienia.
SUAN MEI TANG – KWAŚNA HERBATA ŚLIWKOWA NA UPALNE DNI
Suan Mei Tang, najsłynniejszy letni napój, pity w czasie sezonu słonecznego MANG ZHONG i pozostałe upalne letnie dni. Przepis na ten napój istnieje od ponad 1000 lat. Włączenie go do letniego menu zapobiega możliwym dolegliwościom wynikającym z powodu Gorąca.