Kilka słów o potrawie
CZAS
PORCJE
KATEGORIA
- ½ pęczka zielonych szparagów
- 1 plasterek chudego boczku lub szynki opcjonalnie
- 1 jajko dobrej jakości
- Dodanie do gotowanych szparagów jajek powoduje, że potrawa jeszcze intensywniej wzmacnia osoby z niedoborem Yin.
- Smażenie i użycie wędzonej szynki podnosi termikę potrawy.
Zobacz także
KOMPOTY
Kompot jest wywarem sporządzonym z owoców, tradycyjny napój spożywany przez nas od wieków, zapomniany na wiele lat, odstawiony do lamusa, powoli wraca do łask.
ZUPA Z DYNI, DAKTYLI CHIŃSKICH, NASION LOTOSU I BIAŁEGO GRZYBA
Pierwszy raz jadłam tę potrawę w Pekinie, w okresie zimowym. Odżywcza, kojąca, nawilżająca potrawa. Słodkość bez wyrzutów sumienia.
SUAN MEI TANG – KWAŚNA HERBATA ŚLIWKOWA NA UPALNE DNI
Suan Mei Tang, najsłynniejszy letni napój, pity w czasie sezonu słonecznego MANG ZHONG i pozostałe upalne letnie dni. Przepis na ten napój istnieje od ponad 1000 lat. Włączenie go do letniego menu zapobiega możliwym dolegliwościom wynikającym z powodu Gorąca.