Kilka słów o potrawie

Szparagi szczególnie zalecane są osobom  z niedoborem Yin Płuc. Stymulują powstawanie Płynów ciała, dzięki czemu przeciwdziałają suchym zaparciom. Zmniejszają pragnienie, łagodzą drażliwość, nawilżają suchą skórę.
}

CZAS

15 min

PORCJE

2

KATEGORIA

Śniadanie
Składniki:
  • ½ pęczka zielonych szparagów
  • 1 plasterek chudego boczku lub szynki opcjonalnie
  • 1 jajko dobrej jakości
Jak przyrządzić:
Szparagi umyć, odciąć twardą końcówkę, podgotować przez 3-4 minuty na patelni z odrobiną wody. Szparagi przełożyć na talerz, wodę wylać. Na patelni można (ale nie trzeba:) podsmażyć plasterek szynki wędzonej, położyć szparagi, wbić jajko, przykryć pokrywką, poczekać aż białko się zetnie. Jeżeli zależy nam na smaku wędzonki, a nie używamy produktów zwierzęcych możemy  użyć wędzoną paprykę. Można podawać z garścią rukoli lub posypać szczypiorkiem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
MODYFIKACJE
  • Dodanie do gotowanych szparagów jajek powoduje, że potrawa jeszcze intensywniej wzmacnia osoby z niedoborem Yin.
  • Smażenie i użycie wędzonej szynki podnosi termikę potrawy.

Zobacz także

KOMPOTY

KOMPOTY

Kompot jest wywarem sporządzonym z owoców, tradycyjny napój spożywany przez nas od wieków, zapomniany na wiele lat, odstawiony do lamusa, powoli wraca do łask.

SUAN MEI TANG – KWAŚNA HERBATA ŚLIWKOWA NA UPALNE DNI

SUAN MEI TANG – KWAŚNA HERBATA ŚLIWKOWA NA UPALNE DNI

Suan Mei Tang, najsłynniejszy letni napój, pity w czasie sezonu słonecznego MANG ZHONG i pozostałe upalne letnie dni. Przepis na ten napój istnieje od ponad 1000 lat. Włączenie go do letniego menu zapobiega możliwym dolegliwościom wynikającym z  powodu Gorąca. 

AUTOR PRZEPISU:

Pin It on Pinterest

Share This