Żeń-szeń słynie ze swoich właściwości wzmacniania organizmu. Gatunki żeń-szenia charakteryzują się różnymi właściwościami, na co wpływ ma miejscem pozyskiwania i sposób preparacji. Dziki żeń-szeń, zbierany w lasach i górach, jest najdroższą i najbardziej cenioną odmianą handlową.
Według Medycyny Chińskiej Żeń-szeń właściwy (Ren Shen) przede wszystkim harmonizuje i tonizuje Qi. Jest słodki i lekko gorzki w smaku, ciepły z natury, działa na Płuca i Śledzionę. Jest idealny dla osób, które cierpią z powodu zmęczenia ciała, różnych słabych funkcji organizmu, zmniejszonego apetytu i słabej pamięci, płytkiego, krótkiego oddechu, zimnych kończyn. Skutecznie działa w przypadku przewlekłych biegunek, opadania narządów, duszności, świszczącego oddechu, obfitego pocenia się, bezsenności. Uspokaja, łagodzi stres. Jest jednym z niewielu ziół, które można podawać w formie leku pojedynczego, a nie w złożonych formułach ziołowych. Ważny jest sposób sporządzania wywaru leczniczego. Plasterki żeń-szenia powinny zostać namoczone i gotowane w porcelanowym naczyniu, w kąpieli wodnej, na małym ogniu przez 2-3 godzin, wywar należy odcedzić i wypić ciepły. Bezpośrednio po wypiciu lub przed wypiciem unikać kawy, herbaty, rzodkiewki i rzepy gdyż obniżają działanie wywaru. Zalecane dawkowanie wynosi od 3 do 9 gramów.
*Stosuj żeń-szeń tylko w przypadku oznak wyczerpania i niedoboru energii, w przeciwnym razie zioło to wywoła Gorąco w organizmie, co może objawiać się występowaniem skutków ubocznych wymienionych artykule na temat żeń-szenia.
Zazwyczaj myśląc o żeń-szeniu odnosimy się do Panax ginseng ale w farmakologii używa się także innych gatunków np. żeń-szeń koreański, żeń-szeń amerykański.
Koreański żeń-szeń (Hong Shen lub żeń-szeń czerwony – zdjęcie na samej górze) jest uprawiany i preparowany na Półwyspie Koreańskim, ciesząc się wysoką renomą na całym świecie. W pełni dojrzały powinien mieć więcej niż 6 lat. Hong Shen przede wszystkim wzmacnia Qi, jest cieplejszy termicznie niż Ren Shen. Wzmacnia Qi Serca, zmniejszając palpitacje serca, niepokój, poprawia pamięć, zwiększa odporność i wytrzymałość.
Żeń-szeń amerykański Xi Yang Shen (Panax quinquefolius) rośnie dziko na terenie Ameryki Północnej, produkowany jest w Kanadzie, USA i Francji. Jest zimny termicznie, słodki i lekko gorzki w smaku, wnika do meridianów Serca, Płuc i Nerek. Jako tonik o zimnej naturze odżywia Yin Płuc. Wzmacnia Qi, oczyszcza z Gorąca, również generuje płyny ciała, które zostają uszkodzone w trakcie chorób gorączkowych, obfitego pocenia się.
Jest doskonałym substytutem dla chińskich gatunków żeń-szenia, których nie powinniśmy stosować u osób z objawami Gorąca ze względu na ich ciepłą naturę. Zalecany jest dla osób, które przeszły choroby gorączkowe, dla pacjentów po chemioterapii i radioterapii. Nie stosować u osób z syndromem Wilgoci, Zimna, z zaburzeniami trawienia. Dzienna dawka lecznicza suszonego zioła wynosi od 3 do 6g.
Podsumowując Ren Shen i Hong Shen bardzo dobrze działają na osoby z objawami wychłodzenia, mają ciepłą termikę, która ogrzewa organizm oraz smak słodki, który wzmacnia i harmonizuje. Tacy pacjenci nie powinni stosować Xi Yang Shen, który nawilża i wychładza. Z kolei Ren Sheni Hong Shen nie jest polecany dla pacjentów z objawami Gorąca, ponieważ może pogorszyć ich dolegliwości. Aktualny stan pacjenta powinien określić wykwalifikowany terapeuta.
Zamieszczony opis absolutnie nie nadaje się do stawiania samodzielnych diagnoz, udzielania terapeutyczny zaleceń, przyjmowania ziół bez odpowiedniego wykształcenia w zakresie ziołolecznictwa Medycyny Chińskiej. W przypadku zachorowania nie może on zastąpić diagnozy lekarza ani leczenia.