Kilka słów o potrawie

W ramach eliminacji Wilgoci przedstawiamy przepis, który świetnie wzmacnia Śledzionę, dzięki czemu zapobiega gromadzeniu się Wilgoci w ciele. Marchew w końcu to żeń-szeń wsród warzyw.
}

CZAS

30 min

PORCJE

2-3

KATEGORIA

Zupy
Składniki:
  • marchew – 1/2 kg
  • cebula – 1/2 sztuki
  • masło – 20g
  • Rozmaryn – 1/8 łyżeczki
  • Tymianek – 1/4 łyżeczki
  • Kurkuma – 1/4 łyżeczki
  • Pieprz czarny – 1/8 łyżeczki
  • Sól – 1 łyżeczka
  • Woda – 1 l
Jak przyrządzić:
  1. Marchew i cebulę obierz i pokrój drobno.
  2. Rozgrzej garnek (minimum 2 l) na małym ogniu i rozpuść w nim masło. Dodaj posiekaną cebulę i smaż ją około 1 minuty. Następnie dodaj wodę i pokrojoną marchew. Gotuj pod przykryciem 20-30 minut, tak długo, aż marchew będzie miękka.
  3. Dodaj przyprawy oraz sól i zmiksuj zupę blenderem na gęsty krem.
MODYFIKACJE

Zobacz także

KOMPOTY

KOMPOTY

Kompot jest wywarem sporządzonym z owoców, tradycyjny napój spożywany przez nas od wieków, zapomniany na wiele lat, odstawiony do lamusa, powoli wraca do łask.

SUAN MEI TANG – KWAŚNA HERBATA ŚLIWKOWA NA UPALNE DNI

SUAN MEI TANG – KWAŚNA HERBATA ŚLIWKOWA NA UPALNE DNI

Suan Mei Tang, najsłynniejszy letni napój, pity w czasie sezonu słonecznego MANG ZHONG i pozostałe upalne letnie dni. Przepis na ten napój istnieje od ponad 1000 lat. Włączenie go do letniego menu zapobiega możliwym dolegliwościom wynikającym z  powodu Gorąca. 

AUTOR PRZEPISU:

Pin It on Pinterest

Share This