WARZYWA DUSZONE Z PULPETAMI RYŻOWO-MIĘSNYMI
Kilka słów o potrawie
Nie jestem zwolenniczką skrajnych diet eliminacyjnych, ale uważam, że statystycznie za dużo spożywamy produktów zwierzęcych. Polecam zmniejszyć ilość mięsa na korzyść warzyw. W tym przepisie smak mięsa jest obecny, ale jego ilość mocno ograniczona.
CZAS
30 min
PORCJE
4
KATEGORIA
Dania główne
Składniki:
- 200g ryżu
- 250 g mięsa mielonego (drobiowe/wieprzowe/mix)
- warzywa sezonowe – marchewka, por, kapusta pekińska, seler naciowy
- przyprawy – czosnek, imbir, ew. papryczka chilli, sos sojowy
Jak przyrządzić:
Ryż ugotować, lekko ostudzić, wymieszać z mięsem mielonym oraz tartym czosnkiem, imbirem i drobno pokrojonym szczypiorkiem i solą. Uformować pulpety, obtoczyć w mące ryżowej lub innej ulubionej i ugotować na parze. Warzywa pokroić w słupki, krótko dusić na dużym ogniu z przyprawami i sosem sojowym. W tym przepisie użyłam także grzybów mun bo lubię ich chrupkość i cenię działanie zdrowotne. Podawać dużą porcję warzyw z pulpetami, całość posypać kolendrą lub szczypiorkiem.
MODYFIKACJE
- Pulpety mięsno-warzywne lub mięsno-ryżowe to prosty i smaczny sposób na ograniczenie ilości mięsa w diecie.
- Wg zaleceń dietetyki chińskiej ilość produktów pochodzenia zwierzęcego w diecie powinna wynosić maksymalnie 10%, o czym pisałam tu.
Zobacz także
MAKARON SOBA Z WARZYWAMI
W nawiązaniu do wpisu na temat gryki chciałam się podzielić szybkim przepisem wykorzystującym makaron gryczany Soba. Nie trzymajcie się sztywno przepisu, wykorzystujcie te warzywa, które są aktualnie dostępne lub te które najbardziej lubicie.
ZUPA KREM Z BURAKÓW
Chcąc wzmocnić Krew nie możemy obejść się bez buraków. Dzisiaj przedstawiam banalnie prosty przepis na krem z buraków.
CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE
Od 2012 roku chleb żytni na zakwasie jest obecny w moim domu. Przerabiałam różne mąki, przepisy, dodatki, zawsze jednak wracam do wersji podstawowej. W prostocie siła.
AUTOR PRZEPISU: