Sezon zaczyna się w zależności od roku między 19 a 21 kwietnia. Gu Yu w chińskim oznacza bezpośrednio ziarna do zasiewów i zwiększenie ilości opadów. Niektórzy autorzy opisują, że w tym czasie rośnie proso z powodu większej ilości deszczów. Inni wskazują na zarówno podwyższającą się temperaturę i zwiększenie ilości opadów. Pokazuje to na zakończenie ostatnich jeszcze wpływów zimna ustępującej zimy i korzystnych warunków dla wzrostu zbóż oraz zasiewów. Istnieje chińskie powiedzenie „deszcz rodzi zboża”, które odnosi się szczególnie do tego okresu.

Okres ten składa się z 3 części: w pierwszej na skutek większej ilości opadów wzrasta poziom wód gruntowych i zaczyna wtedy rozwijać się rzęsa wodna; w drugiej kukułki kukają na drzewach przypominając o zasiewach; w trzeciej można zaobserwować dudki na morwach.

W okresie Gu Yu rolnicy sadzą sadzonki ryżu, które wymagają teraz dużej wilgotności do dalszego wzrostu.

W tym czasie wspomina się także nadwornego historyka legendarnego Żółtego Cesarza sprzed 5000 lat, który stworzył pierwsze chińskie znaki. Nazywał się on Cangjie.

Okres ten jest nie tylko sprzyjający dla agrokultury, ale też z powodu cieplejszej pogody jest to dobry czas na pierwsze połowy dla rybaków.  Z tego powodu składa się dary Matsu Bogini Mórz.

W okresie Gu Yu wywiesza się specjalne obrazki, które mają odstraszyć 5 trujących stworzeń czyli skorpiona, węża, gekona, skolopendrę  i ropuchę. Z powodu wyższych temperatur i wilgotności te zwierzęta zaczynają być aktywne. 

W tym też czasie obchodzi się święto piwonii, której początki pochodzą z miasta Luoyang w prowincji Henan gdzie znajdują się piękne ogrody z tymi kwiatami (mistrz Shi De Hong pokazywał mi je na zdjęciach).  Piwonie w tym czasie kwitną w Chinach.

 Profilaktyka zdrowia

Dla ludzkiego ciała qi w ciele jest, jak światło słoneczne w naturze, ogrzewa wszystkie części ciała. Natomiast krew i inne płyny ciała są dla naszego ciała jak deszcz i rosa w naturze. To znaczy, że odgrywają ważną rolę w odżywianiu ciała i przedłużaniu życia.

 

Gu Yu jest ostatnim okresem wiosny. Z uwagi na to, że poranki i wieczory są wciąż chłodne, a środek dnia jest ciepły powinniśmy dostosowywać nasze ubrania do tych pór dnia. Jest to ważna profilaktyka, aby się nie przeziębiać.

 

W tym okresie z powodu zwiększającej się wilgotności w przyrodzie mogą się u ludzi uaktywnić bóle stawów. Szczególnie dotyczy to osób z reumatoidalnym zapaleniem stawów, dlatego ważne jest, aby wtedy zabezpieczać się przed kontaktem ciała z wilgocią i trzymać ciało w suchości i cieple. Z powodu ataku zewnętrznej Wilgoci mogą pojawiać się takie objawy jak słaby apetyt, ciężkość głowy itp.

 

Okres Gu Yu, jako okres wiosny wciąż powiązany z Wątrobą, ale też z Żołądkiem i Śledzioną, które szczególnie uaktywnią się już w następnej porze roku czyli w lecie. 

 

W Chinach północnych słodkie liście cedreli chińskiej (Toona sinensis), które są korzystne dla Żołądka, pomagają regulować energię witalną i wzmacniają układ odpornościowy. 

 

Natomiast  w południowych Chinach ludzie piją herbatę Guyu, która sprawia, że czujesz się pełen energii, oczyszcza Wątrobę i poprawia wzrok. Herbata ta jest bogata w witaminy i aminokwasy. Usuwa ona też wewnętrzne Gorąco i Wilgoć.

 

W tym okresie zwraca się uwagę na odpowiednią ilość wypoczynku i snu. Jeśli chodzi o Wątrobę to wciąż ważny jest aspekt odżywiania i ochrony Wątroby (nie ma mowy o jej oczyszczaniu chyba, że z nadmiaru patologicznego Gorąca). Powinniśmy odżywiać wzrok, unikać pikantnego i smażonego jedzenia

 

Wskazane jest spożywanie potraw uwających patologiczną Wilgoć jak soczewica, czerwona fasola, jam (pochrzyn), jęczmień, skórka pomarańczy, rzodkiewka, rzodkiew, wodorosty, karp, kiełki fasoli, korzeń lotosu i pędy bambusa.

 

Z uwagi na to, że wszystko teraz kwitnie jest to okres szczytowej produkcji pyłków, co stanowi duży dla osób uczulonych. Należy w tym czasie dbać o czystość, usuwać te pyłki z domu i wzmacniać układ odpornościowy. Osoby z katarem siennym, alergicznym nieżytem nosa i astmą o podłożu alergicznym powinny unikać kontaktu z alergenami, poprzez zmniejszenie spożycia dań wysokobiałkowych, wysokokalarocznych i drażniących (ci co mają alergię przeważnie wiedzą jakie pokarmy nasilają ich objawy). 

 

Pin It on Pinterest

Share This