PASZTET Z SELERA

Kilka słów o potrawie

Ten szybki przepis na warzywny pasztet zadowoli nawet najwiekszych mięsożerców, a jak nie zadowoli to na pewno zaskoczy. Polecam jako urozmaicenie Wielkanocnego stołu i nie tylko.

}

CZAS

1.30 godz. z pieczeniem

PORCJE

10

KATEGORIA

Dania główne

Składniki:

  • 1 seler średniej wielkości
  • 1 duża cebula
  • pół kostki masła 
  • kaszka manna do zagęszczenia masy, około 5 łyżek 
  • 3 jajka
  • pieprz, sól do smaku, gałka muszkatołowa – trzeba mocniej doprawić , bo po upieczeniu może być mdły.

Jak przyrządzić:

Obieramy seler i trzemy na grubej tarce razem z cebulą. Umieszczamy seler, cebulę, pół kostki masła do garnka (można dodać parę łyżek wody by masa nie przypaliła się). Gotujemy na wolnym ogniu 15-20 min. Ugotowaną masę lekko studzimy, ale tylko tyle aby jajka nie ścięły się od razu. Do masy dodajemy również kaszkę mannę, przyprawy i ewentualne dodatki (żurawina (polecam opłukać żurawinę z cukru i oleju lub kupować taką bez dodatków), orzechy, pieczarki, grzyby leśne, suszone pomidory). Wysmarować naczynie żaroodporne (keksówkę) masłem, obsypać płatkami owsianymi, otrębami itp., wlać do niego nasz pasztet. Wstawić do piekarnika na 45min. – 1h temp. 180 stopni.

 

MODYFIKACJE

  • Pasztet jest bardzo dobry na zimno i gorąco. Można go odgrzać jako zamiennik kawałka mięsa (podawać z sosem pieczarkowym,  kaszą gryczaną i duszoną czerwoną kapustą). Można go również podawać z tradycyjnymi dodatkami typu chrzan, ogórki kiszone, papryka pieczona i inne.

Zobacz także

MAKARON SOBA Z WARZYWAMI

MAKARON SOBA Z WARZYWAMI

W nawiązaniu do wpisu na temat gryki chciałam się podzielić szybkim przepisem wykorzystującym makaron gryczany Soba. Nie trzymajcie się sztywno przepisu, wykorzystujcie te warzywa, które są aktualnie dostępne lub te które najbardziej lubicie.

ZUPA KREM Z BURAKÓW

ZUPA KREM Z BURAKÓW

Chcąc wzmocnić Krew nie możemy obejść się bez buraków. Dzisiaj przedstawiam banalnie prosty przepis na krem z buraków.

CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE

CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE

Od 2012 roku chleb żytni na zakwasie jest obecny w moim domu. Przerabiałam różne mąki, przepisy, dodatki, zawsze jednak wracam do wersji podstawowej. W prostocie siła.

AUTOR PRZEPISU:

Pin It on Pinterest

Share This