Kilka słów o potrawie

Od 2012 roku chleb żytni na zakwasie jest obecny w moim domu. Przerabiałam różne mąki, przepisy, dodatki, zawsze jednak wracam do wersji podstawowej. W prostocie siła. 

}

CZAS

To zależy:)

PORCJE

1 chleb

KATEGORIA

Dania główne

Składniki:

  • 1 szklanka zaczynu z zakwasu żytniego
  • 600-800 g świeżej mąki żytniej 500-720-2000 jak do wyboru
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżeczki soli

Jak przyrządzić:

Ciężko opisać coś, co się robi od tylu lat automatycznie, ale spróbuję. Wieczorem wyjmuję z lodówki zakwas, dodaję do niego szklankę ciepłej wody i tyle mąki by zaczyn po wymieszaniu miał konsytencję gęstej śmietany. Odstawiam w ciepłe miejsce. Rano przelewam zaczyn do miski (ważne by 3-4 łyżki zaczynu odłożyć do słoiczka i umieścić w lodówce), dodaję mąkę (600-800g), szklankę ciepłej wody, sól i mieszam łyżką drewnianą. Ciasto powinno nie być za gęste, ani z rzadkie. dla mnie idealna konsystencja to taka, jak czuję opór pod łyżką, ale mogę jeszcze mieszać nie używając dłoni. Ciasto umieszcza w brytfance wyłożonej papierem do pieczenia lub w garnku ceramicznym/ żeliwnym, pozostawiam do wyrośnięcia. W lecie wystarczą 2-3 godziny, w zimie czasami 5, to zależy:) Wyrośnięty chlebek wstawiam do piekarnika nagrzanego na 200 stopni, piekę 20 minut, zmniejszam temperaturę do 180 stopni i piekę jeszcze 45-55 minut, to zależy od piekarnika lub stopnia wypieczenia. Mąż lubi dłużej pieczony chleb, nawet godzinę.

Na pierwszym zdjęciu widzicie zaczyn nastawiony na noc, na drugim zaczyn dobrze wyrośnięty (potrafi wyjść ze słoika:), na trzecim zdjęciu ciasto chlebowe po wymieszaniu wszystkich składników, na kolejnym wyrośnięte ciasto gotowe do pieczenia, na samym dole upieczony chleb. 

 

MODYFIKACJE

  • O właściwościach żyta pisałam tu.
  • Chleb piekę na mące żytniej, w zimie używam mąki lżejszej 500/720, w lecie 2000. Zauważyłam, że jak jest cieplej chleb lepiej i szybciej rośnie. Czasami mieszam mąki w różnych proporcjach w zależności od temperatury. Zauważyłam, że pogoda ma wpływ na zakwas.
  • Zwracamy uwagę na świeżość mąki!!!!!! Nie kupujemy na zapas, sprawdzamy terminy przydatności do spożycia. 
  • Zakwas próbowałam robić sama, był słabiutki, po jakimś czasie dostałam 4-letni zakwas od znajomych, moc się zwiększyła znacząco, wielokrotnie dostawałam różne zakwasy i… mieszałam z moim. Uważam, że taka kompilacja jest bardzo skuteczna. Dzielcie się i wymieniajcie zakwasem:)
  • Nie dodaję do chleba żadnych nasion. Zazwyczaj dodaje się nasiona roślin oleistych (dynia, słonecznik, orzechy), ale zbyt długie pieczenie w wysokiej temperaturze wpływa niekorzystnie na kwasy tłuszczowe. Jest w takim działaniu jakiś brak logiki: chleb pieczemy z nasionami żeby był zdrowy, a oleje zazwyczaj wolimy tłoczone na zimno bo wiemy, że działanie wysoką temperaturą na nasiona oleiste jest szkodliwe dla kwasów tłuszczowych. Wyznaję zasadę w życiu im prościej tym lepiej. 
  • Polecam wszystkim miłośnikom chleba żytniego rozdział z książki Paula Pitchforda ” Odżywianie dla zdrowia” pt. Dar Żyta napisany przez Jacques de Langre. Zmienia spojrzenie na prosty żytni chleb. 

 

Zobacz także

WARZYWA DUSZONE Z PULPETAMI RYŻOWO-MIĘSNYMI

WARZYWA DUSZONE Z PULPETAMI RYŻOWO-MIĘSNYMI

Nie jestem zwolenniczką skrajnych diet eliminacyjnych, ale uważam, że statystycznie za dużo spożywamy produktów zwierzęcych. Polecam zmniejszyć ilość mięsa na korzyść warzyw. W tym przepisie smak mięsa jest obecny, ale jego ilość mocno ograniczona.

ZUPA Z LIŚCI RZODKIEWEK

ZUPA Z LIŚCI RZODKIEWEK

Czysty chlorofil. Niecodzienna zupa, sezonowa, pyszna, bez trawiastego smaku. Lubiana przez dzieci! Naprawdę:)

AUTOR PRZEPISU:

Pin It on Pinterest

Share This