Kilka słów o potrawie

Zupa grzybowa z chińską nutą:)  
}

CZAS

1 godz.

PORCJE

4

KATEGORIA

Zupy
Składniki:
  • pudełko pieczarek (ok. 10 sztuk)
  • grzyby suszone: podgrzybki, borowiki, mun, shitake
  • cebula 1 sztuka
  • masło 30g
  • ziemniaki 3 sztuki
  • marchew 1 sztuka
  • korzeń pietruszki 1 sztuka
  • śmietana do zupy
 
Jak przyrządzić:
1.Obrać pieczarki i pokroić w plastry. Obrać ziemniaki i pokroić w kostkę. Ostrugać marchew i pietruchę i przekroić na pół. Cebulę obrać i pokroić w kostkę (lub posiekać w blenderze).
Grzyby shitake namoczyć na co najmniej godzinę przed rozpoczęciem gotowania.
2. Na patelni lub woku rozpuścić masło a potem na nim smażymy pieczarki ok 15 minut jak już puszczą wodę i bardziej się przysmażą.
3. Gotujemy wodę a do gotującej wrzucamy pietruchę, marchew, pokrojone ziemniaki oraz grzyby suszone i namoczone shitake.
4. Gdy pieczarki będą już gotowe wtedy dodajemy je do reszty gotujących się składników zupy i gotujemy jeszcze wszystko razem ok 20 minut.
5. Na koniec dodajemy 1-2 łyżek śmietany do zupy, sól i pieprz do smaku.
MODYFIKACJE

Zobacz także

ZUPA RYBNA

ZUPA RYBNA

ZUPA RYBNA Kilka słów o potrawie Zupy rybne rzadko goszczą na naszych stołach, a szkoda. Spróbujcie a będziecie miło zaskoczeni:) Grażyna Kidawska   30 min 4 Zupy Składniki: 1 cebula 1 papryka czerwona 2 marchewki 1 pietruszka duża 1/4 selera korzeniowego 1...

ZUPA Z KOPRU WŁOSKIEGO

ZUPA Z KOPRU WŁOSKIEGO

Aromatyczna i kojąca zupa, której składniki idealnie pokrywają się z zaleceniami dotyczącymi odżywiania w porze zimowej

ZUPA MARCHWIOWA KREM

ZUPA MARCHWIOWA KREM

W ramach eliminacji Wilgoci przedstawiamy przepis, który świetnie wzmacnia Śledzionę, dzięki czemu zapobiega gromadzeniu się Wilgoci w ciele. Marchew w końcu to żeń-szeń wsród warzyw.

AUTOR PRZEPISU:

Pin It on Pinterest

Share This