Kilka słów o potrawie
CZAS
PORCJE
KATEGORIA
- marchew – 1/2 kg
- cebula – 1/2 sztuki
- masło – 20g
- Rozmaryn – 1/8 łyżeczki
- Tymianek – 1/4 łyżeczki
- Kurkuma – 1/4 łyżeczki
- Pieprz czarny – 1/8 łyżeczki
- Sól – 1 łyżeczka
- Woda – 1 l
- Marchew i cebulę obierz i pokrój drobno.
- Rozgrzej garnek (minimum 2 l) na małym ogniu i rozpuść w nim masło. Dodaj posiekaną cebulę i smaż ją około 1 minuty. Następnie dodaj wodę i pokrojoną marchew. Gotuj pod przykryciem 20-30 minut, tak długo, aż marchew będzie miękka.
- Dodaj przyprawy oraz sól i zmiksuj zupę blenderem na gęsty krem.
Zobacz także
PASZTET Z SELERA
Ten szybki przepis na warzywny pasztet zadowoli nawet najwiekszych mięsożerców, a jak nie zadowoli to na pewno zaskoczy. Polecam jako urozmaicenie Wielkanocnego stołu i nie tylko.
MAKARON SOBA Z WARZYWAMI
W nawiązaniu do wpisu na temat gryki chciałam się podzielić szybkim przepisem wykorzystującym makaron gryczany Soba. Nie trzymajcie się sztywno przepisu, wykorzystujcie te warzywa, które są aktualnie dostępne lub te które najbardziej lubicie.
ZUPA KREM Z BURAKÓW
Chcąc wzmocnić Krew nie możemy obejść się bez buraków. Dzisiaj przedstawiam banalnie prosty przepis na krem z buraków.