Kilka słów o potrawie
CZAS
PORCJE
KATEGORIA
- marchew – 1/2 kg
- cebula – 1/2 sztuki
- masło – 20g
- Rozmaryn – 1/8 łyżeczki
- Tymianek – 1/4 łyżeczki
- Kurkuma – 1/4 łyżeczki
- Pieprz czarny – 1/8 łyżeczki
- Sól – 1 łyżeczka
- Woda – 1 l
- Marchew i cebulę obierz i pokrój drobno.
- Rozgrzej garnek (minimum 2 l) na małym ogniu i rozpuść w nim masło. Dodaj posiekaną cebulę i smaż ją około 1 minuty. Następnie dodaj wodę i pokrojoną marchew. Gotuj pod przykryciem 20-30 minut, tak długo, aż marchew będzie miękka.
- Dodaj przyprawy oraz sól i zmiksuj zupę blenderem na gęsty krem.
Zobacz także
KOMPOTY
Kompot jest wywarem sporządzonym z owoców, tradycyjny napój spożywany przez nas od wieków, zapomniany na wiele lat, odstawiony do lamusa, powoli wraca do łask.
ZUPA Z DYNI, DAKTYLI CHIŃSKICH, NASION LOTOSU I BIAŁEGO GRZYBA
Pierwszy raz jadłam tę potrawę w Pekinie, w okresie zimowym. Odżywcza, kojąca, nawilżająca potrawa. Słodkość bez wyrzutów sumienia.
SUAN MEI TANG – KWAŚNA HERBATA ŚLIWKOWA NA UPALNE DNI
Suan Mei Tang, najsłynniejszy letni napój, pity w czasie sezonu słonecznego MANG ZHONG i pozostałe upalne letnie dni. Przepis na ten napój istnieje od ponad 1000 lat. Włączenie go do letniego menu zapobiega możliwym dolegliwościom wynikającym z powodu Gorąca.