Gorąco w organizmie jest to stan nadmiaru, którego objawami kluczowymi są suchość w jamie ustnej, pragnienie, ciepłe ciało, nadaktywność, tendencja do wybuchów gniewu. Napięcie emocjonalne, stres, niespokojny tryb życia oraz nieprawidłowa dieta potęgują zaburzenie. Medycyna chińska zaleca w takim przypadku nawilżenie i ochłodzenie organizmu. Długotrwały stan nadmiarowego Gorąca prowadzi do niedoboru Yin (jest to stan niedoboru). Osoby z konstytucją Gorącą często preferują smak ostry w diecie, żeby rozluźnić ciało i rozproszyć blokady emocjonalne (to dotyczy raczej mężczyzn) lub nadużywają smaku słodkiego aby zmniejszyć żal i frustrację (to dotyczy raczej kobiet). ZALECENIA DIETETYCZNE:
  • Należy zwiększyć podaż płynów (przyjmowanych mimo wszytko nie w zmrożonej postaci), raczej niech to nie będzie woda i napoje butelkowane, ale ciepła woda, odpowiednie napary ziołowe, kompoty i soki domowe.
  • Wskazana są  wszystkie rodzaje warzyw a szczególnie: pomidory, ogórki, bakłażany, papryka w sezonie!, zimą kapusta pekińska. Seler naciowy, szparagi, pieczarki, szpinak, cukinia, kukurydza cukrowa, wszelkie warzywa z rodziny kapustowatych, zwłaszcza brokuły, kalafiory i brukselka też będą pomocne w leczeniu tego syndromu.
  • Dla nawilżenia jelita grubego (w przypadku zaparć) korzystne są warzywa typu Yin: cukinia, bakłażan, szpinak, roszponka dodawana do zupy lub gulaszu po ugotowaniu. Można podawać surówki ale przelane wrzątkiem lub zblanszowane.
  • Ze zbóż zalecana jest pszenica, kukurydza (grysik, polenta, mąka kukurydziana), proso, ryż, jęczmień.
  • Owoce, zwłaszcza: gruszki, jabłka, maliny, agrest, figi i śliwki suszone, cytrusy )można podawać ale z umiarem), banany, mandarynki, kaki (persymona), a także melon miodowy i arbuzy
  • Zaleca się spożycie dobrej jakości produktów mlecznych (schładzają i nawilżają), pod warunkiem, że nie występują objawy Wilgoci.
  • Zalecana jest odpowiednia ilość snu i odpoczynku, praca z emocjami, mniej agresywne nastawienie do życia.
  • Dodatkowo można wprowadzić do diety: herbatę miętową, rumiankową, z pokrzywy, spirulinę, chlorellę, tofu, fasolkę mung.
Czyli, w praktyce należy wprowadzić do menu: zupy jarzynowe – łagodne w smaku, gotowane na parze, gotowane, duszone lub pieczone warzywa, kompoty owocowe ze słodkich lub lekko kwaśnych owoców (zwłaszcza gruszkowy), napary i kompoty z suszu owocowego (napar z owoców morwy, kompot z suszonych owoców: gruszek, fig, śliwek, rodzynek), gotowane i pieczone owoce. UNIKAĆ:
  • Przeciwskazany jest smak ostry, gorący i ciepły (pieprz, chilli, curry, goździki, suszony imbir, cynamon, chrzan itd.) (z przypraw zalecany jest koper włoski, kminek, majeranek). Unikać czosnku, cebuli, pora i szczypiorku.
  • Zabroniony jest alkohol zwłaszcza wysokoprocentowy i czerwone wino, dozwolone jest spożywanie piwa pszenicznego dobrej jakości i w niewielkich ilościach.
  • Należy wykluczyć z diety wszelkie kiełbasy, baraninę, jagnięcinę, skorupiaki, czerwone mięso, kurczaki.
  • Bardzo szkodliwy jest smak gorzki ciepły, ponieważ działa osuszająco i uszkadza Yin – bardzo niekorzystnie działa kawa i herbata, palenie papierosów także jest bardzo szkodliwe, ale to wiemy wszyscy.
  • Niekorzystny jest smak słony – sól, w nadmiarze, ponieważ nasila Ogień Żołądka
  • Ogrzewające metody gotowania (grillowanie, smażenie, gotowanie ciśnieniowe) są również niewskazane.
  • Produktów konserwowanych związkami siarki np., suszone owoce
       

Pin It on Pinterest

Share This