Kilka słów o potrawie

Szybkie i sycące śniadanie. Najlepsze w sezonie letnim. Na ciepło oczywiście.  
}

CZAS

10min

PORCJE

1

KATEGORIA

Śniadania
Składniki:
  • 2 jajka dobrej jakości
  • 1/2 dojrzałego pomidora pokrojonego w drobna kosteczkę
  • 1 łyżka pokrojonego szczypiorku
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
Jak przyrządzić:
Połówkę dojrzałego pomidora kroimy w kosteczkę. szczypiorek drobno siekamy. Do miseczki wbijamy dwa jajka, roztrzepujemy widelcem, dodajemy pomidory, szczypiorek, sól i pieprz do smaku, mieszamy całość. Wlewamy mieszankę na rozgrzane masło klarowane, smażymy z obu stron na złoty kolor.  
MODYFIKACJE
  • Potrawa działa odżywczo i wzmacniająco
  • Zalecana przy niedoborze Qi i wyczerpaniu
  • Nie podawać osobom z Wilgotnym Gorącem
  • Osoby z dobrym trawieniem mogą spożywać omlet z dodatkiem węglowodanów (pieczywo, najlepiej tostowane)
  • Osoby, u których stwierdzono problemy trawienne powinny spożywać omlet sam lub w towarzystwie duszonych warzyw (dobrze pasuje cukinia duszona na oliwie z oliwek z odrobiną czosnku i oregano)

Zobacz także

NAPOJE CHŁODZĄCE

NAPOJE CHŁODZĄCE

W letnie upały najlepszym rozwiązaniem jest zielona herbata [LU CHA/CHA YE], ze względu na to, że wg medycyny chińskiej usuwa Gorąco i toksyny, wpływając odświeżająco na całe ciało. Zielona herbata oczyszcza oczy i głowę, poprawia koncentrację i uwagę. Łagodzi objawy Gorąca w ciele, takie jak zawroty głowy, pragnienie i rozdrażnienie.

ZUPA POMIDOROWA

ZUPA POMIDOROWA

Przepis na zupę pomidorową pochodzi z książki „W malinowym chruśniaku” Piotra Henschke

AUTOR PRZEPISU:

Pin It on Pinterest

Share This