Kilka słów o potrawie

Szybkie i sycące śniadanie. Najlepsze w sezonie letnim. Na ciepło oczywiście.  
}

CZAS

10min

PORCJE

1

KATEGORIA

Śniadania
Składniki:
  • 2 jajka dobrej jakości
  • 1/2 dojrzałego pomidora pokrojonego w drobna kosteczkę
  • 1 łyżka pokrojonego szczypiorku
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
Jak przyrządzić:
Połówkę dojrzałego pomidora kroimy w kosteczkę. szczypiorek drobno siekamy. Do miseczki wbijamy dwa jajka, roztrzepujemy widelcem, dodajemy pomidory, szczypiorek, sól i pieprz do smaku, mieszamy całość. Wlewamy mieszankę na rozgrzane masło klarowane, smażymy z obu stron na złoty kolor.  
MODYFIKACJE
  • Potrawa działa odżywczo i wzmacniająco
  • Zalecana przy niedoborze Qi i wyczerpaniu
  • Nie podawać osobom z Wilgotnym Gorącem
  • Osoby z dobrym trawieniem mogą spożywać omlet z dodatkiem węglowodanów (pieczywo, najlepiej tostowane)
  • Osoby, u których stwierdzono problemy trawienne powinny spożywać omlet sam lub w towarzystwie duszonych warzyw (dobrze pasuje cukinia duszona na oliwie z oliwek z odrobiną czosnku i oregano)

Zobacz także

MŁODA KAPUSTA Z MARCHEWKĄ I KOPERKIEM

MŁODA KAPUSTA Z MARCHEWKĄ I KOPERKIEM

Prosty dodatek do wszelkiego rodzaju kasz / młodych ziemniaków lub do potraw mięsnych, można spożywać również jako samodzielne danie na kolację, która powinna być lekkostrawna z przewagą warzyw.

KOKTAJL TRUSKAWKOWY

KOKTAJL TRUSKAWKOWY

Wraz z rozpoczęciem sezonu truskawkowego zaczynamy przetwarzać te pyszne owoce na różne sposoby. Jedną z najpopularniejszych metod jest przygotowanie z nich koktajli.

KOMPOT TRUSKAWKOWY

KOMPOT TRUSKAWKOWY

Kompot z truskawek chłodzi, nawilża i usuwa Gorąco, czyli jest idealny w okresie letnim, szczególnie dla osób z objawami Gorąca.

AUTOR PRZEPISU:

Pin It on Pinterest

Share This