Kilka słów o potrawie
Prosty dodatek do wszelkiego rodzaju kasz / młodych ziemniaków lub do potraw mięsnych, można spożywać również jako samodzielne danie na kolację, która powinna być lekkostrawna z przewagą warzyw.

CZAS
PORCJE
KATEGORIA
- 1 młoda kapusta
- 1 pęczek młodych marchewek
- 1 pęczek koperku
Kapustę szatkujemy drobno, gotujemy z niewielkim dodatkiem wody. Młodą marchewkę myjemy dokładnie, kroimy w plasterki i dodajemy do kapusty, gotujemy warzywa do miękkości. Trwa to przysłowiową chwilę, ponieważ warzywa są młode i zasobne w wodę, nie rozgotować. Przyprawiamy solą i pieprzem, można zagęścić potrawę wybranym gatunkiem mąki rozprowadzonej w wodzie. Na koniec dodać pokrojony drobno koperek, wymieszać, zagotować chwilę. Gotowe.


- Kapusta jest lekko ogrzewająca i słodka, nawilża jelita, poprawia trawienie, wzmacnia Jing Nerek. Marchew jest neutralna do lekko ogrzewającej, również słodka. Działa na system Śledziony, wzmacnia.
- Potrawa wzmacnia „Środek” czyli układ trawienny, dobrze wpływa na skórę, Łagodzi dolegliwości związane z wrzodami.
- Można dodać dla smaku masło klarowane lub ulubiony rodzaj oleju, co sprawi, że potrawa będzie bardziej nawilżająca.
Zobacz także
ZUPA MARCHWIOWA KREM
W ramach eliminacji Wilgoci przedstawiamy przepis, który świetnie wzmacnia Śledzionę, dzięki czemu zapobiega gromadzeniu się Wilgoci w ciele. Marchew w końcu to żeń-szeń wsród warzyw.
ZUPA DYNIOWA KREM
Zupa dyniowa jest absolutnym przebojem jesieni. Można nawet powiedzieć, że nie ma lepszej potrawy, która wzmocni nasze Qi i pozwoli przygotować się na okres chłodów. Profilaktyka jest najważniejsza. Przepis autorski Rafała Beckera.
OWSIANKA ZE ŚLIWKAMI
Im jest zimniej, tym częściej mamy ochotę na rozgrzewające, sycące potrawy. Dzisiaj przedstawiam kolejny wariant owsianki, tym razem ze śliwkami, doskonały początek dnia lub drugie śniadanie.