Kilka słów o potrawie

Prosty dodatek do wszelkiego rodzaju kasz / młodych ziemniaków lub do potraw mięsnych, można spożywać również jako samodzielne danie na kolację, która powinna być lekkostrawna z przewagą warzyw.

}

CZAS

15 min

PORCJE

3-4

KATEGORIA

Dania główne
Składniki:
  • 1 młoda kapusta
  • 1 pęczek młodych marchewek
  • 1 pęczek koperku
Jak przyrządzić:

Kapustę szatkujemy drobno, gotujemy z niewielkim dodatkiem wody. Młodą marchewkę myjemy dokładnie, kroimy w plasterki  i dodajemy do kapusty, gotujemy warzywa do miękkości. Trwa to przysłowiową chwilę, ponieważ warzywa są młode i zasobne w wodę, nie rozgotować. Przyprawiamy solą i pieprzem, można zagęścić potrawę wybranym gatunkiem mąki rozprowadzonej w wodzie. Na koniec dodać pokrojony drobno koperek, wymieszać, zagotować chwilę. Gotowe.

MODYFIKACJE
  • Kapusta jest lekko ogrzewająca i słodka, nawilża jelita, poprawia trawienie, wzmacnia Jing Nerek. Marchew jest neutralna do lekko ogrzewającej, również słodka. Działa na system Śledziony, wzmacnia.
  • Potrawa wzmacnia „Środek” czyli układ trawienny, dobrze wpływa na skórę,  Łagodzi dolegliwości związane z wrzodami.
  • Można dodać dla smaku masło klarowane lub ulubiony rodzaj oleju, co sprawi, że potrawa będzie bardziej nawilżająca.

Zobacz także

ZUPA MARCHWIOWA KREM

ZUPA MARCHWIOWA KREM

W ramach eliminacji Wilgoci przedstawiamy przepis, który świetnie wzmacnia Śledzionę, dzięki czemu zapobiega gromadzeniu się Wilgoci w ciele. Marchew w końcu to żeń-szeń wsród warzyw.

ZUPA DYNIOWA KREM

ZUPA DYNIOWA KREM

Zupa dyniowa jest absolutnym przebojem jesieni. Można nawet powiedzieć, że nie ma lepszej potrawy, która wzmocni nasze Qi i pozwoli przygotować się na okres chłodów. Profilaktyka jest najważniejsza. Przepis autorski Rafała Beckera.

OWSIANKA ZE ŚLIWKAMI

OWSIANKA ZE ŚLIWKAMI

Im jest zimniej, tym częściej mamy ochotę na rozgrzewające, sycące potrawy. Dzisiaj przedstawiam kolejny wariant owsianki, tym razem ze śliwkami, doskonały początek dnia lub drugie śniadanie.

AUTOR PRZEPISU:

Pin It on Pinterest

Share This