WARZYWA WIOSENNE Z RYŻEM SMAŻONYM
Kilka słów o potrawie
CZAS
PORCJE
KATEGORIA
- 1 młoda marchewka
- ½ cukinii
- 3 szparagi
- 1 cebula dymka, 1 ząbek czosnku,
- 1 plasterek imbiru
- 1 szklanka ugotowanego ryżu
- Składniki potrawy są ochładzające, ale sposób obróbki termicznej i dodatek rozgrzewających składników (cebula, czosnek, imbir lub dodatkowo chilli) czyni ją neutralna termicznie do ogrzewającej.
- Można dodać świeże chilli – potrawa będzie bardziej rozgrzewająca, lepsza dla osób z objawami Zimna.
- Można dodać jajko i szybko wymieszać, potrawa będzie bardziej odżywcza, wzmacniająca Yin.
Zobacz także
CONGEE Z GROSZKIEM CUKROWYM I MŁODĄ MARCHEWKĄ
Staram się gotować potrawy z tego co aktualnie rośnie, z tego co jest najświeższe i sezonowe. Dzisiaj na śniadanie polecam kleik ryżowy z groszkeim cukrowym i młodą marchewką.
WARZYWA DUSZONE Z PULPETAMI RYŻOWO-MIĘSNYMI
Nie jestem zwolenniczką skrajnych diet eliminacyjnych, ale uważam, że statystycznie za dużo spożywamy produktów zwierzęcych. Polecam zmniejszyć ilość mięsa na korzyść warzyw. W tym przepisie smak mięsa jest obecny, ale jego ilość mocno ograniczona.
ZUPA Z LIŚCI RZODKIEWEK
Czysty chlorofil. Niecodzienna zupa, sezonowa, pyszna, bez trawiastego smaku. Lubiana przez dzieci! Naprawdę:)