WARZYWA WIOSENNE Z RYŻEM SMAŻONYM

Kilka słów o potrawie

Jest to świetne danie pozwalające zagospodarować pozostały z dnia poprzedniego ryż, w sezonie robę je czasami jako danie na śniadanie lub na ciepło zabieram w termosie do pracy.  
}

CZAS

10 min

PORCJE

2

KATEGORIA

Śniadanie
Składniki:
  • 1 młoda marchewka
  • ½ cukinii
  • 3 szparagi
  • 1 cebula dymka, 1 ząbek czosnku,
  • 1 plasterek imbiru
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu
Jak przyrządzić:
Za pomocą obieraczki do ziemniaków strugam wstążki z jednej marchewki, kroję ½ cukinii w słupki i 3 szparagi na 2cm kawałki. Na odrobinie oleju rzepakowego podsmażam 1 cebulkę dymkę pokrojoną w plasterki, mały ząbek czosnku oraz pokrojony drobno plasterek imbiru. Dodaje wcześniej przygotowane warzywa i smażę krótko na silnym ogniu. Na końcu dodaje do smażenia porcje ryżu. Mieszam ciągle pilnując żeby nie przywarło. Warzywa powinny pozostać chrupiące. Polecam doprawić sosem sojowym Tamari. Posypać szczypiorkiem lub podawać z kolendrą, za którą przepadam.
MODYFIKACJE
  • Składniki potrawy są ochładzające, ale sposób obróbki termicznej i dodatek rozgrzewających składników (cebula, czosnek, imbir lub dodatkowo chilli) czyni ją neutralna termicznie do ogrzewającej.
  • Można dodać świeże chilli – potrawa będzie bardziej rozgrzewająca, lepsza dla osób z objawami Zimna.
  • Można dodać jajko i szybko wymieszać, potrawa będzie bardziej odżywcza, wzmacniająca Yin.

Zobacz także

WARZYWA DUSZONE Z PULPETAMI RYŻOWO-MIĘSNYMI

WARZYWA DUSZONE Z PULPETAMI RYŻOWO-MIĘSNYMI

Nie jestem zwolenniczką skrajnych diet eliminacyjnych, ale uważam, że statystycznie za dużo spożywamy produktów zwierzęcych. Polecam zmniejszyć ilość mięsa na korzyść warzyw. W tym przepisie smak mięsa jest obecny, ale jego ilość mocno ograniczona.

ZUPA Z LIŚCI RZODKIEWEK

ZUPA Z LIŚCI RZODKIEWEK

Czysty chlorofil. Niecodzienna zupa, sezonowa, pyszna, bez trawiastego smaku. Lubiana przez dzieci! Naprawdę:)

AUTOR PRZEPISU:

Pin It on Pinterest

Share This