POTRAWKA Z KURCZAKA ZE SZPARAGAMI

Kilka słów o potrawie

Szparagi podane w postaci potrawki na kurczaku, są mniej wychładzające, ale nie tracą innych ważnych właściwości. Potrawa zalecana osobom z objawami Zimna.  
}

CZAS

1 godz.

PORCJE

3-4

KATEGORIA

Dania główne
Składniki:
  • ½ kurczaka dobrej jakości
  • 1 pęczek młodej marchewki
  • 1 pęczek szparagów zielonych
  • 1 szt. młodej cebuli
Jak przyrządzić:
Kurczaka pokroić na małe części razem z kośćmi i gotować do miękkości z przyprawami (liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, lubczyk). Jak kurczak będzie prawie miękki dodać pokrojoną w plasterki marchewkę i szparagi, gotować wszystko do miękkości. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle klarowanym (1 łyżeczka), dodać do kurczaka z warzywami, doprawić gałką muszkatołową, posypać obficie ulubioną zieleniną. Można zagęścić potrawkę mąką rozprowadzoną w wodzie (orkiszowa, ryżowa, kukurydziana) jak ktoś czuje potrzebę.
MODYFIKACJE
  • Można do gotowania kurczaka dodać korzeń traganka jeżeli występują duże niedobory Qi.
  • Jak podamy potrawę z młodymi ziemniakami danie będzie miało bardziej nawilżające właściwości, jeżeli podamy np. z kaszą jęczmienną/gryczaną paloną to potrawa będzie bardziej ogrzewająca.

Zobacz także

WARZYWA DUSZONE Z PULPETAMI RYŻOWO-MIĘSNYMI

WARZYWA DUSZONE Z PULPETAMI RYŻOWO-MIĘSNYMI

Nie jestem zwolenniczką skrajnych diet eliminacyjnych, ale uważam, że statystycznie za dużo spożywamy produktów zwierzęcych. Polecam zmniejszyć ilość mięsa na korzyść warzyw. W tym przepisie smak mięsa jest obecny, ale jego ilość mocno ograniczona.

ZUPA Z LIŚCI RZODKIEWEK

ZUPA Z LIŚCI RZODKIEWEK

Czysty chlorofil. Niecodzienna zupa, sezonowa, pyszna, bez trawiastego smaku. Lubiana przez dzieci! Naprawdę:)

AUTOR PRZEPISU:

Pin It on Pinterest

Share This