Kilka słów o potrawie
Od 2012 roku chleb żytni na zakwasie jest obecny w moim domu. Przerabiałam różne mąki, przepisy, dodatki, zawsze jednak wracam do wersji podstawowej. W prostocie siła.
CZAS
To zależy:)
PORCJE
1 chleb
KATEGORIA
Dania główne
Składniki:
- 1 szklanka zaczynu z zakwasu żytniego
- 600-800 g świeżej mąki żytniej 500-720-2000 jak do wyboru
- 1 szklanka wody
- 2 łyżeczki soli
Jak przyrządzić:
Ciężko opisać coś, co się robi od tylu lat automatycznie, ale spróbuję. Wieczorem wyjmuję z lodówki zakwas, dodaję do niego szklankę ciepłej wody i tyle mąki by zaczyn po wymieszaniu miał konsytencję gęstej śmietany. Odstawiam w ciepłe miejsce. Rano przelewam zaczyn do miski (ważne by 3-4 łyżki zaczynu odłożyć do słoiczka i umieścić w lodówce), dodaję mąkę (600-800g), szklankę ciepłej wody, sól i mieszam łyżką drewnianą. Ciasto powinno nie być za gęste, ani z rzadkie. dla mnie idealna konsystencja to taka, jak czuję opór pod łyżką, ale mogę jeszcze mieszać nie używając dłoni. Ciasto umieszcza w brytfance wyłożonej papierem do pieczenia lub w garnku ceramicznym/ żeliwnym, pozostawiam do wyrośnięcia. W lecie wystarczą 2-3 godziny, w zimie czasami 5, to zależy:) Wyrośnięty chlebek wstawiam do piekarnika nagrzanego na 200 stopni, piekę 20 minut, zmniejszam temperaturę do 180 stopni i piekę jeszcze 45-55 minut, to zależy od piekarnika lub stopnia wypieczenia. Mąż lubi dłużej pieczony chleb, nawet godzinę.
Na pierwszym zdjęciu widzicie zaczyn nastawiony na noc, na drugim zaczyn dobrze wyrośnięty (potrafi wyjść ze słoika:), na trzecim zdjęciu ciasto chlebowe po wymieszaniu wszystkich składników, na kolejnym wyrośnięte ciasto gotowe do pieczenia, na samym dole upieczony chleb.
MODYFIKACJE
- O właściwościach żyta pisałam tu.
- Chleb piekę na mące żytniej, w zimie używam mąki lżejszej 500/720, w lecie 2000. Zauważyłam, że jak jest cieplej chleb lepiej i szybciej rośnie. Czasami mieszam mąki w różnych proporcjach w zależności od temperatury. Zauważyłam, że pogoda ma wpływ na zakwas.
- Zwracamy uwagę na świeżość mąki!!!!!! Nie kupujemy na zapas, sprawdzamy terminy przydatności do spożycia.
- Zakwas próbowałam robić sama, był słabiutki, po jakimś czasie dostałam 4-letni zakwas od znajomych, moc się zwiększyła znacząco, wielokrotnie dostawałam różne zakwasy i… mieszałam z moim. Uważam, że taka kompilacja jest bardzo skuteczna. Dzielcie się i wymieniajcie zakwasem:)
- Nie dodaję do chleba żadnych nasion. Zazwyczaj dodaje się nasiona roślin oleistych (dynia, słonecznik, orzechy), ale zbyt długie pieczenie w wysokiej temperaturze wpływa niekorzystnie na kwasy tłuszczowe. Jest w takim działaniu jakiś brak logiki: chleb pieczemy z nasionami żeby był zdrowy, a oleje zazwyczaj wolimy tłoczone na zimno bo wiemy, że działanie wysoką temperaturą na nasiona oleiste jest szkodliwe dla kwasów tłuszczowych. Wyznaję zasadę w życiu im prościej tym lepiej.
- Polecam wszystkim miłośnikom chleba żytniego rozdział z książki Paula Pitchforda ” Odżywianie dla zdrowia” pt. Dar Żyta napisany przez Jacques de Langre. Zmienia spojrzenie na prosty żytni chleb.
Zobacz także
PASZTET Z SELERA
Ten szybki przepis na warzywny pasztet zadowoli nawet najwiekszych mięsożerców, a jak nie zadowoli to na pewno zaskoczy. Polecam jako urozmaicenie Wielkanocnego stołu i nie tylko.
MAKARON SOBA Z WARZYWAMI
W nawiązaniu do wpisu na temat gryki chciałam się podzielić szybkim przepisem wykorzystującym makaron gryczany Soba. Nie trzymajcie się sztywno przepisu, wykorzystujcie te warzywa, które są aktualnie dostępne lub te które najbardziej lubicie.
ZUPA KREM Z BURAKÓW
Chcąc wzmocnić Krew nie możemy obejść się bez buraków. Dzisiaj przedstawiam banalnie prosty przepis na krem z buraków.
AUTOR PRZEPISU: