Jest to ostatni sezon należący do jesieni. Rozpoczyna się 23 października. Teraz coraz częściej para wodna kondensując pod wpływem zimnego powietrza zmienia się w w szron.
Shuang Jiang Atak Zimna ma 3 części: w pierwszej części szakale i wilki spędzają całe dni na polowaniach przygotowując się w ten sposób do nadchodzącej zimy, w drugiej części ludzie mogą obserwować zamierającą trawę (przestaje rosnąć) i opadające liście, w trzeciej części wszystkie insekty ulegają hibernacji. Zasypiają w ziemi i zamykają wejścia do swych korytarzy w zimie gdzie przeczekają do wiosny.
Atak Zimna przynosi pierwsze mrozy w dorzeczu Żółtej Rzeki, miesiąc potem te mrozy docierają także do południowych Chin. Na polach rolników w północnej części Chin wszystkie najważniejsze prace są już ukończone, podczas gdy na południu praca jeszcze wre.
W czasie tego sezonu ludzie w Chinach jedzą persymonę – znany nam owoc kaki. Istnieje powiedzenie w Chinach, że persymona trzyma od Ciebie przeziębienie z daleka (patrząc z zachodniego punktu widzenia wynika to z dużej zawartości witaminy A i C oraz przeciwutleniaczy roślinnych). Medycyna chińska mówi o działaniu tego owocu, że te owoc oczyszcza Płuca z Gorąca i daje ulgę w kaszlu szczególnie w późnej jesieni gdy nasz układ oddechowy często jest atakowany przez suchość. Mimo, że persymona jest smacznym owocem nie powinno się jej podawać z krasnorostami morskimi, wodorostami, kiszoną kapustą, czarnymi daktylami, mięsem gęsi, krabami, słodkimi ziemniakami (bataty), jajkami i rzepą. Ten zakaz wynika z zawartości tanin w tym owocu. Ponadto mieszanka tego owocu z alkoholem czyni takie pożywienie trującym!
Profilaktyka zdrowia
Styl życia
Z uwagi na to, że jest to okres pomiędzy jesienią i zimą różnice w temperaturach są duże szczególnie pomiędzy dniem a nocą. To może powodować ściągnięcie skóry, zwężenie światła naczyń krwionośnych i wzrost ciśnienia krwi, co w konsekwencji może wywołać dusznicę bolesną i udar. Stąd bardzo ważnym jest odpowiednie ubieranie się, by zatrzymać ciepło ciała również na powierzchni skóry.
Z powodu zimna powinniśmy dbać o ciepłotę ciała nie tylko ze względu na choroby sercowo-naczyniowe, ale też choroby układu oddechowego (zapobiegamy przeziębieniom) i biegunkę. Jest to też szczytowy okres przewlekłego zapalenia błony śluzowej żołądka i nawrotów wrzodów żołądka oraz dwunastnicy.
Aktywność fizyczna aktywuje układ odpornościowy, stąd zaleca się ją w postaci np. spacerów po górach, po parkach i ćwiczenia Taiji Quan i Qigong (w polskich warunkach zwracajmy uwagę na alarmy związane ze smogiem, w trakcie nasilonego smogu nie wykonujemy ćwiczeń na zewnątrz).
Aspekt dietetyczny
Dieta w tym okresie powinna zawierać odpowiednio dużo napojów oraz produktów, które rozrzedzają śluz, który może zalegać w drogach oddechowych np. jabłka, gruszki, bataty, owoc głogu (Shan Zha) pochrzyn (Shan Yao), korzeń lotosu i cebula lilii – Bai He (te trzy ostatnie produkty/zioła oczyszczają także płuca z Gorąca). Jest to też dobry okres na odżywienie ciała poprzez jedzenie mięsa kaczki, kurczaka, wołowiny i baraniny.
Istnieje powiedzenie, że odżywcze jedzenie w okresie Shuang Jiang Ataku Zimna będzie cię wspierać przez cały rok.
Jeśli chodzi o dietę powinniśmy uwzględnić pokarmy, które nie tylko będą dbały o Płuca i Nerki (bo następny sezon będzie już należał do zimy a ta powiązana jest w chińskiej medycynie z Nerkami), ale także powinniśmy dodawać pokarmy, które wzmocnią Śledzionę i ogrzeją Żołądek
Aspekt mentalny
Starajmy się, aby nasz umysł po pracy miał coraz więcej wytchnienia i mógł odnaleźć spokój, który w okresie nadchodzącej zimy jest bardzo ważny.