Zaczyna się 22 lub 23 września każdego roku. Zgodnie z „Annałami Wiosny i Jesieni” autorstwa Dong Zhonshu z okresu dynastii Han (206 r p.n.e. – 220 r n.e.) „Jesienna równonoc przynosi balans pomiędzy siłami Yin i Yang, wtedy noc i dzień trwają tak samo długo, a gorąco i zimno w naturze są równie łagodne”. Okres ten oznacza koniec pierwszej części jesieni. Od tego czasu na półkuli północnej dni zaczynają być coraz krótsze, a temperatury zaczynają się stopniowo obniżać. Nadchodzi późna jesień.
Qiu Fen ma 3 części: w pierwszej ustają gwałtowne burze, w drugiej owady zaczynają się chować, bo pogoda robi coraz chłodnieszaj. Owady chowają się w ziemi, w której przezimują do następnego sezonu lub składają jaja, z których wylegną się wiosną następne pokolenia. W trzeciej części tego okresu pogoda robi się bardziej sucha co sprawia, że ziemia wysusza się tak, że nawet rzadko pozostają kałuże. Jeśli pojawiają się deszcze są one zimne.
W północnych częściach Chin pojawia się rano mróz, ale za to ludzie cieszą się ładną pogodą z błękitnym niebem. W południowych częściach Chin nadchodzi w tym czasie sezon deszczowy. Mimo kapryśnej pogody osoby pracujące na wsi są zajęci pracą. Wysiewają pszenicę i jęczmień (w Chinach uważa się, że dobry czas na te wysiewy przypada w poprzednim sezonie zwanym Białą Rosą, w obecnym czyli Jesiennej Równonocy a trzeci najlepszy czas to ostatnie 10 dni jesieni). Na północy Chin wysiewa się głównie wtedy pszenicę, a na południu ryż. Czas jest tutaj kluczowy. Jeśli rolnicy wysieją w odpowiednim czasie plony, nie grozi im mróz ani nadmierna wilgoć.
Zwyczaje
W dawnych czasach cesarze, uczeni, urzędnicy i szlachta składali ofiary w noc Jesiennej Równonocy. Innym zwyczajem było Dawanie Jesiennego Bydła, zwyczaj ten polegał na tym, że uliczni artyści chodzili od drzwi do drzwi mieszkańców i pokazywali im obraz bydła i wzory 24 sezonów słonecznych na czerwonym papierze. W zamian dostawali małe datki.
Święto Środka Jesieni obchodzone jest piętnastego dnia ósmego miesiąca kalendarza lunarnego. Uważa się, że tego dnia księżyc świeci szczególnie jasno. Na przestrzeni wieków różnie je obchodzono, ale od czasów dynastii Tang (618-907) w tym dniu tradycyjnie obdarowuje się tzw. księżycowymi ciasteczkami (na zdjęciu). Było i jest to święto rodzinne. Chińczycy spotykają się wtedy rodzinnie, a jeśli nie mogą, to chociaż myślą o swojej rodzinie. Obdarowują się ciasteczkami, życzą sobie szczęścia i spokoju. Oprócz tego palą kadzidła, spożywają winogrona i arbuzy. Z uwagi na to, że okres Jesiennej Równonocy słońca jest coraz mniej (pod względem długości dnia i ciepłoty), temperatury obniżają się. Ważne w tym czasie jest dbanie o balans energii Yin i Yang w ciele, poprzez utrzymywanie ciepła i więcej ćwiczeń.
Profilaktyka zdrowia
Funkcje naszych żołądków i jelit mogą być zakłócone poprzez zimną pogodę, na nasze stoły zaczyna trafiać coraz więcej ciężkostrawnych produktów. Tak więc powinniśmy jeść wtedy więcej sezonowych kwaśnych i słodkich warzyw i owoców, które pomagają skonsolidować yin i nawilżyć płuca.
Jednocześnie należy spożywać produkty takie, jak: sezam, orzechy, miód i kleisty ryż. Równocześnie trzeba dbać o równowagę yin i yang w organizmie i utrzymywać odpowiednią ciepłotę poprzez dietę i ćwiczenia. Należy dużo pić i nadal dbać w diecie o odpowiednie nawilżenie płuc, odżywienie yin i cennych płynów. Staraj się jeść mniej cebuli, imbiru oraz pikantnych i oleistych pokarmów.
Powinniśmy wcześnie chodzić spać i wcześnie wstawać co pomaga gromadzić esencję i yin.
Ćwiczenia na świeżym powietrzu odgrywają nie tylko we wzmocnieniu organizmu, ale też pomagają w utrzymaniu dobrego nastroju.
W aspekcie mentalnym należy dbać o optymistyczne podejście do życia, na ile to możliwe utrzymywać spokój umysłu i unikać nadmiernej złości.