Kilka słów o potrawie

Szybkie i sycące śniadanie. Najlepsze w sezonie letnim. Na ciepło oczywiście.  
}

CZAS

10min

PORCJE

1

KATEGORIA

Śniadania
Składniki:
  • 2 jajka dobrej jakości
  • 1/2 dojrzałego pomidora pokrojonego w drobna kosteczkę
  • 1 łyżka pokrojonego szczypiorku
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
Jak przyrządzić:
Połówkę dojrzałego pomidora kroimy w kosteczkę. szczypiorek drobno siekamy. Do miseczki wbijamy dwa jajka, roztrzepujemy widelcem, dodajemy pomidory, szczypiorek, sól i pieprz do smaku, mieszamy całość. Wlewamy mieszankę na rozgrzane masło klarowane, smażymy z obu stron na złoty kolor.  
MODYFIKACJE
  • Potrawa działa odżywczo i wzmacniająco
  • Zalecana przy niedoborze Qi i wyczerpaniu
  • Nie podawać osobom z Wilgotnym Gorącem
  • Osoby z dobrym trawieniem mogą spożywać omlet z dodatkiem węglowodanów (pieczywo, najlepiej tostowane)
  • Osoby, u których stwierdzono problemy trawienne powinny spożywać omlet sam lub w towarzystwie duszonych warzyw (dobrze pasuje cukinia duszona na oliwie z oliwek z odrobiną czosnku i oregano)

Zobacz także

ZUPA MARCHWIOWA KREM

ZUPA MARCHWIOWA KREM

W ramach eliminacji Wilgoci przedstawiamy przepis, który świetnie wzmacnia Śledzionę, dzięki czemu zapobiega gromadzeniu się Wilgoci w ciele. Marchew w końcu to żeń-szeń wsród warzyw.

ZUPA DYNIOWA KREM

ZUPA DYNIOWA KREM

Zupa dyniowa jest absolutnym przebojem jesieni. Można nawet powiedzieć, że nie ma lepszej potrawy, która wzmocni nasze Qi i pozwoli przygotować się na okres chłodów. Profilaktyka jest najważniejsza. Przepis autorski Rafała Beckera.

OWSIANKA ZE ŚLIWKAMI

OWSIANKA ZE ŚLIWKAMI

Im jest zimniej, tym częściej mamy ochotę na rozgrzewające, sycące potrawy. Dzisiaj przedstawiam kolejny wariant owsianki, tym razem ze śliwkami, doskonały początek dnia lub drugie śniadanie.

AUTOR PRZEPISU:

Pin It on Pinterest

Share This