Kilka słów o potrawie

Szybkie i sycące śniadanie. Najlepsze w sezonie letnim. Na ciepło oczywiście.  
}

CZAS

10min

PORCJE

1

KATEGORIA

Śniadania
Składniki:
  • 2 jajka dobrej jakości
  • 1/2 dojrzałego pomidora pokrojonego w drobna kosteczkę
  • 1 łyżka pokrojonego szczypiorku
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
Jak przyrządzić:
Połówkę dojrzałego pomidora kroimy w kosteczkę. szczypiorek drobno siekamy. Do miseczki wbijamy dwa jajka, roztrzepujemy widelcem, dodajemy pomidory, szczypiorek, sól i pieprz do smaku, mieszamy całość. Wlewamy mieszankę na rozgrzane masło klarowane, smażymy z obu stron na złoty kolor.  
MODYFIKACJE
  • Potrawa działa odżywczo i wzmacniająco
  • Zalecana przy niedoborze Qi i wyczerpaniu
  • Nie podawać osobom z Wilgotnym Gorącem
  • Osoby z dobrym trawieniem mogą spożywać omlet z dodatkiem węglowodanów (pieczywo, najlepiej tostowane)
  • Osoby, u których stwierdzono problemy trawienne powinny spożywać omlet sam lub w towarzystwie duszonych warzyw (dobrze pasuje cukinia duszona na oliwie z oliwek z odrobiną czosnku i oregano)

Zobacz także

SAŁATKA Z BURAKÓW W STYLU GRECKIM

SAŁATKA Z BURAKÓW W STYLU GRECKIM

Bardzo smaczna sałatka inspirowana Grecją, ochładza i nawilża jednocześnie, idealna na letnie upały. Można ją spożywać jako samodzielne danie albo jako dodatek do potraw mięsnych lub zbożowych.

CONGEE ZE SZPARAGAMI

CONGEE ZE SZPARAGAMI

Ryż jest najbardziej popularnym zbożem do przygotowywania congee, może też być on zastąpiony przez proso, orkisz lub inne zboża.

BOTWINKA – ZUPA Z MŁODYCH BURAKÓW

BOTWINKA – ZUPA Z MŁODYCH BURAKÓW

Prosta i pyszna zupa z młodych buraków, charakterystyczna dla kuchni polskiej, odżywcza i oczyszczająca, tonik dla Krwi. Obowiązkowa w późno wiosennym i letnim menu, jak ktoś ma buraczki z własnego ogródka.

AUTOR PRZEPISU:

Pin It on Pinterest

Share This