Koktajl truskawkowy
Kilka słów o potrawie
CZAS
PORCJE
KATEGORIA
- Świeże truskawki – 250 g
- Napój roślinny/ jogurt/ kefir/ maślanka w zależności od konstytucji 250ml
- Napój nie wskazany dla osób z objawami Zimna, silnie wychładza.
- Jeżeli przygotujemy ten koktajl na bazie produktów z mleka krowiego będzie miał jeszcze bardziej nawilżającą i chłodząca naturę. Wg medycyny chińskiej produkty mleczne wpływają na płyny ciała i tkanki, czyli będą korzystne dla osób szczupłych, nerwowych z tendencją do Suchości. Jak ktoś bardzo musi ich używać to lepszym wyborem jest nabiał z mleka koziego. Oczywiście mam na myśli dobrej jakości produkty mleczne, a nie silnie przetworzone.
- Jeżeli przygotujemy ten koktajl bazując na przetworach mlecznych to będzie on niekorzystny dla osób z problemami z trawieniem, z objawami Wilgoci i Śluzu w organizmie. W takiej sytuacji lepszym wyborem będą tzw. mleka/napoje roślinne, np. jaglane, migdałowe, owsiane, itp. raczej stroniłabym od napojów sojowych.
- Nie polecam nikomu takiego napoju przygotowanego na bazie truskawek mrożonych, poza sezonem. Truskawki są korzystne dla nas w okresie kiedy rosną, bo o tej porze roku jest już gorąco na dworze i chłodząca natura tych owoców równoważy wpływ ciepłego klimatu. Jeżeli będziemy pić takie koktajle, zwłaszcza z owoców mrożonych w okresie zimowym to wpłynie to bardzo niekorzystnie na nasze trawienie i osłabi układ odpornościowy, wiosną mogą pojawić się kłopoty z zatokami, alergie wziewne i pokarmowe oraz wiele innych niekorzystnych problemów zdrowotnych, które rzadko kojarzymy z wychładzającymi pokarmami spożywanymi w okresie zimowym.
- Rozgrzewamy się w okresie chłodów, a chłodzimy latem, nigdy odwrotnie!
Zobacz także
CONGEE Z GROSZKIEM CUKROWYM I MŁODĄ MARCHEWKĄ
Staram się gotować potrawy z tego co aktualnie rośnie, z tego co jest najświeższe i sezonowe. Dzisiaj na śniadanie polecam kleik ryżowy z groszkeim cukrowym i młodą marchewką.
WARZYWA DUSZONE Z PULPETAMI RYŻOWO-MIĘSNYMI
Nie jestem zwolenniczką skrajnych diet eliminacyjnych, ale uważam, że statystycznie za dużo spożywamy produktów zwierzęcych. Polecam zmniejszyć ilość mięsa na korzyść warzyw. W tym przepisie smak mięsa jest obecny, ale jego ilość mocno ograniczona.
ZUPA Z LIŚCI RZODKIEWEK
Czysty chlorofil. Niecodzienna zupa, sezonowa, pyszna, bez trawiastego smaku. Lubiana przez dzieci! Naprawdę:)