Kilka słów o potrawie
Pierwszy raz jadłam tę pyszną potrawę w Pekinie, w okresie zimowym. Odżywcza, kojąca, a jednocześnie nawilżająca potrawa. Słodkość bez wyrzutów sumienia.
CZAS
PORCJE
KATEGORIA
- 1/4 dyni hokkaido
- 3-4 Daktyle chińskie Da Zao
- 30g nasion lotosa
- 1 biały grzyb – tremella/trzęsak morszczynowaty
- Ta słodka potrawa wzmacnia trawienie, wzmacnia Krew, odbudowuje Płyny ciała, nawilża płuca, działa korzystnie dla osób z suchym kaszlem.
- Dodatek nasion lotosu działa uspokajająco, poprawia sen.
Zobacz także
WARZYWA DUSZONE Z PULPETAMI RYŻOWO-MIĘSNYMI
Nie jestem zwolenniczką skrajnych diet eliminacyjnych, ale uważam, że statystycznie za dużo spożywamy produktów zwierzęcych. Polecam zmniejszyć ilość mięsa na korzyść warzyw. W tym przepisie smak mięsa jest obecny, ale jego ilość mocno ograniczona.
ZUPA Z LIŚCI RZODKIEWEK
Czysty chlorofil. Niecodzienna zupa, sezonowa, pyszna, bez trawiastego smaku. Lubiana przez dzieci! Naprawdę:)
PASZTET Z SELERA
Ten szybki przepis na warzywny pasztet zadowoli nawet najwiekszych mięsożerców, a jak nie zadowoli to na pewno zaskoczy. Polecam jako urozmaicenie Wielkanocnego stołu i nie tylko.