CZAS
PORCJE
KATEGORIA
- 1.5-2 kg dojrzałych pomidorów
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 gałązki selera naciowego
- ½ małego pora
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- przyprawy do smaku – liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz.
- Zupa pomidorowa chłodzi i wzmacnia Płyny ciała.
- Zalecana jest przy niedoborze Yin Wątroby, Nerek i Serca, przy nadmiarze Yang, zaburzeniach snu i wewnętrznym niepokoju.
- Niepolecana przy objawach Zimna i Wilgoci. Problemem staje się regularne spożywanie przysłowiowej „poniedziałkowej pomidorowej” z makaronem, ze śmietaną i na rosole. Zupa ze świeżych pomidorów z kaszą jaglaną w upalny dzień nikomu nie zaszkodzi.
Zobacz także
JESIENNA OWSIANKA Z GRUSZKAMI I ORZECHAMI WŁOSKIMI
Zapraszam na kolejny wariant owsianki, tym razem z gruszkami. Nie ma lepszego owocu, który nawilża Płuca jesienną porą.
NAPOJE CHŁODZĄCE
W letnie upały najlepszym rozwiązaniem jest zielona herbata [LU CHA/CHA YE], ze względu na to, że wg medycyny chińskiej usuwa Gorąco i toksyny, wpływając odświeżająco na całe ciało. Zielona herbata oczyszcza oczy i głowę, poprawia koncentrację i uwagę. Łagodzi objawy Gorąca w ciele, takie jak zawroty głowy, pragnienie i rozdrażnienie.
ZUPA POMIDOROWA
Przepis na zupę pomidorową pochodzi z książki „W malinowym chruśniaku” Piotra Henschke
Jestem terapeutą klasycznego ziołolecznictwa Jing Fang w linii dr.Hu Xî Shu, dyplomowanym naturopatą, członkiem Polskiego Towarzystwa Tradycyjnej Medycyny Chińskiej. Specjalizuję się w dietoterapii i ziołolecznictwie chińskim, prowadzę gabinet, szkolenia i nieustannie się dokształcam. Zapraszam do gabinetu: www.dietetykaintegracyjna.pl