Kilka słów o potrawie

Idealna zupa na upały, chłodzi i nawilża jednocześnie.  
}

CZAS

Przygotowanie przecieru 1-2 godz. Przygotowanie zupy 15-20 min.

PORCJE

4-6

KATEGORIA

Zupy
Składniki:
  • 1.5-2 kg dojrzałych pomidorów
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 gałązki selera naciowego
  • ½ małego pora
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • przyprawy do smaku – liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz.
Jak przyrządzić:
Przygotować przecier pomidorowy: pomidory umyć, pokroić na kawałki, gotować przez 1-2 godzin. Przetrzeć przez sito. Na łyżeczce masła klarowanego poddusić pokrojone warzywa, dodać przyprawy i zagotować. Jak warzywa będą już miękkie, dodajemy domowy przecier i gotujemy wszystko razem jeszcze 5-10 min. podajemy samą zupę z koperkiem, pietruszką lub świeżą bazylią. Można podawać z wybranym makaronem, ryżem, kaszą jaglaną w zależności od preferencji.
MODYFIKACJE
  • Zupa pomidorowa chłodzi i wzmacnia Płyny ciała.
  • Zalecana jest przy niedoborze Yin Wątroby, Nerek i Serca, przy nadmiarze Yang,  zaburzeniach snu i wewnętrznym niepokoju.
  • Niepolecana przy objawach Zimna i Wilgoci.  Problemem staje się regularne spożywanie przysłowiowej „poniedziałkowej pomidorowej” z makaronem, ze śmietaną i na rosole. Zupa ze świeżych pomidorów z kaszą jaglaną w upalny dzień nikomu nie zaszkodzi.

Zobacz także

NAPOJE CHŁODZĄCE

NAPOJE CHŁODZĄCE

W letnie upały najlepszym rozwiązaniem jest zielona herbata [LU CHA/CHA YE], ze względu na to, że wg medycyny chińskiej usuwa Gorąco i toksyny, wpływając odświeżająco na całe ciało. Zielona herbata oczyszcza oczy i głowę, poprawia koncentrację i uwagę. Łagodzi objawy Gorąca w ciele, takie jak zawroty głowy, pragnienie i rozdrażnienie.

ZUPA POMIDOROWA

ZUPA POMIDOROWA

Przepis na zupę pomidorową pochodzi z książki „W malinowym chruśniaku” Piotra Henschke

AUTOR PRZEPISU:

Pin It on Pinterest

Share This