Truskawki z octem balsamicznym i bazylią

Kilka słów o potrawie

Przepis na sałatkę truskawkową jest świetnym przykładem na to, jak można zrównoważyć wychładzającą i nawilżającą naturę truskawek i otrzymać przepyszny deser.  
}

CZAS

15 min

PORCJE

2

KATEGORIA

Desery
Składniki:
  • 250g świeżych truskawek
  • liście bazylii,
  • cukier Dark Muscovado – 1 płaska łyżeczka
  • ocet balsamiczny parę kropli do smaku.
Jak przyrządzić:
Truskawki pokroić w kawałki, skropić octem balsamicznym, posypać lekko cukrem muscovado, dodać liście bazylii. Odstawić w chłodne miejsce na 30 min, truskawki w tym czasie puszczą pyszny sok. W tym przepisie wychładzająca i nawilżająca natura truskawek zostaje zrównoważona przez dodatek produktów poruszających, ogrzewających, aromatycznych, przekształcających Wilgoć, która może się pojawić w wyniku spożywania m.in. truskawek  u osób z niedoborem w systemie Śledziony.
MODYFIKACJE
  • Dodatek octu balsamicznego, który jest słodki, kwaśny i ciepły termicznie, powoduje pobudzenie cyrkulacji Krwi oraz zmniejsza Zimno.
  • Bazylia jest aromatyczna, ostra, lekko gorzka, o ciepłej termice. Przełamuje zastój Qi, przekształca Wilgoć.
  • Cukier muscovado jest słodki, ciepły, wzmacnia Qi.

Zobacz także

NAPOJE CHŁODZĄCE

NAPOJE CHŁODZĄCE

W letnie upały najlepszym rozwiązaniem jest zielona herbata [LU CHA/CHA YE], ze względu na to, że wg medycyny chińskiej usuwa Gorąco i toksyny, wpływając odświeżająco na całe ciało. Zielona herbata oczyszcza oczy i głowę, poprawia koncentrację i uwagę. Łagodzi objawy Gorąca w ciele, takie jak zawroty głowy, pragnienie i rozdrażnienie.

ZUPA POMIDOROWA

ZUPA POMIDOROWA

Przepis na zupę pomidorową pochodzi z książki „W malinowym chruśniaku” Piotra Henschke

AUTOR PRZEPISU:

Pin It on Pinterest

Share This