ZUPA Z LIŚCI RZODKIEWEK

Kilka słów o potrawie

Czysty chlorofil. Niecodzienna zupa, sezonowa, pyszna, bez trawiastego smaku. Lubiana przez dzieci! Naprawdę:)

}

CZAS

15 min

PORCJE

4

KATEGORIA

Zupy

Składniki:

  • 1 pęczek rzodkiewek z ładnymi, świeżymi liśćmi 
  • warzywa zielono-białe: kawałek pora, pietruszka lub pasternak, seler korzeniowy lub/i liściowy 
  • przyprawy
  • łyżeczka masła klarowanego lub ulubiony olej

Jak przyrządzić:

Por, pietruszkę, seler pokroić w równe kawałki, poddusić na maśle klarowanym przez parę minut, zalać wodą i ugotować. Liście rzodkiewki umyć i posiekać, rzodkiewki pokroić w kosteczkę. Jak warzywa będą już miękkie dodać liście rzodkiewki i gotować  nie więcej niż 5 minut (jak będziemy gotować dłużej to zrobią się brązowe). Zblendować, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową lub zmielonym zielem angielskim. Wrzucić pokrojone w kostkę rzodkiewki podgotować jeszcze 1-2 minuty. Gotowane rzodkiewki dodają chrupkości w zupie i stają się miło słodkie. 

Podajemy z koperkiem, można skropić zupę ulubionym olejem, posypać świeżymi rzodkiewkami.

 

MODYFIKACJE

  • O rzodkiewkach i ich właściwościach pisałam tu.
  • Czasami dodaję do tej zupy liści pokrzywy.

Zobacz także

WARZYWA DUSZONE Z PULPETAMI RYŻOWO-MIĘSNYMI

WARZYWA DUSZONE Z PULPETAMI RYŻOWO-MIĘSNYMI

Nie jestem zwolenniczką skrajnych diet eliminacyjnych, ale uważam, że statystycznie za dużo spożywamy produktów zwierzęcych. Polecam zmniejszyć ilość mięsa na korzyść warzyw. W tym przepisie smak mięsa jest obecny, ale jego ilość mocno ograniczona.

PASZTET Z SELERA

PASZTET Z SELERA

Ten szybki przepis na warzywny pasztet zadowoli nawet najwiekszych mięsożerców, a jak nie zadowoli to na pewno zaskoczy. Polecam jako urozmaicenie Wielkanocnego stołu i nie tylko.

AUTOR PRZEPISU:

Pin It on Pinterest

Share This