MAKARON SOBA Z WARZYWAMI
Kilka słów o potrawie
W nawiązaniu do wpisu na temat gryki chciałam się podzielić szybkim przepisem wykorzystującym makaron gryczany Soba. Nie trzymajcie się sztywno przepisu, wykorzystujcie te warzywa, które są aktualnie dostępne lub te które najbardziej lubicie.

CZAS
15 min
PORCJE
1
KATEGORIA
Dania główne
Składniki:
- pęczek makaronu soba
- 2-3 sztuki grzybów mun
- dowolne warzywa, w ilości dowolnej, u mnie w tym przepisie marchew, kapusta pekińska, seler naciowy
- łyżeczka oleju rzepakowego, 1 cebula dymka, plasterek imbiru oraz kawałek papryczki chilli.
Jak przyrządzić:
Grzyby mun namoczyć w gorącej wodzie. Wstawić wodę do gotowania makaronu. Przygotować ulubione warzywa, pokroić je w małe kawałki. Użyłam marchewki, kapusty pekińskiej i selera naciowego, ale równie dobrze smakują brokuły, papryka, szparagi itp. Makaron ugotować wg przepisu. W między czasie, na patelni, na łyżeczce oleju podgrzać pokrojony drobno imbir, białą część cebulki dymki i kawałek papryczki chilli, dodać pokrojone warzywa i pokrojone w paseczki (wcześniej namoczone) grzyby mun. Całość doprawić sosem sojowym, wymieszać z odcedzonym makaronem. Można posypać zieloną częścią cebuli dymki i prażonym sezamem.
*mięsożercy moga dodać cieńko pokrojoną i wcześniej zamarynowaną w sosie sojowym z imbirem wołowinę, polędwiczkę wieprzową, kurczaka, kaczkę, krewetki. Wariacji jest niezliczona ilość. Na zdjęciu grzyby mun (uszak gęstowłosy, omszony od spodu).


MODYFIKACJE
- Potrawy z makaronem Soba jada się jako przekąski, jednodaniowe szybkie obiady. Jest to produkt niezwykle wszechstronny, sprawdza się doskonale w gorącym bulionie mięsnym lub warzywnym.
- Większość makaronów Soba dostępnych w handlu zawiera dodatek mąki pszennej. Osoby na diecie bezglutenowej powinny zwrócić na to uwagę.
- Grzyby mun wzmacniają Qi, odżywiają Krew, eliminują zaparcia. Wg medycyny zachodniej regulują poziom lipidów, obniżają poziom cukru we krwi, opóźniają procesy starzenia.
Zobacz także
CUKINIA GRILLOWANA
Przykład jak przygotować warzywo typu Yin na sposób Yang, prosty sposób na równoważenie termiki produktu. Tak przygotowana cukinia smakuje podana ciepło ale także na zimno jako dodatek do innych potraw lub samodzielna przekąska.
OWSIANKA Z OWOCAMI LETNIMI
Wariant letni popularnej owsianki. Dzięki dodatkowi wychładzających owoców letnich, ciepłe i gotowane śniadanie nie jest aż tak rozgrzewające jak owsianki przygotowywane w chłodniejszych porach roku.
SAŁATKA Z BURAKÓW W STYLU GRECKIM
Bardzo smaczna sałatka inspirowana Grecją, ochładza i nawilża jednocześnie, idealna na letnie upały. Można ją spożywać jako samodzielne danie albo jako dodatek do potraw mięsnych lub zbożowych.
AUTOR PRZEPISU: