Kilka słów o potrawie

Przepis na zupę pomidorową pochodzi z książki “W malinowym chruśniaku” Piotra Henschke

}

CZAS

30 min

PORCJE

2

KATEGORIA

Zupy

Składniki:

  • pomidory – 600g
  • rukola – 75g
  • woda – 400 ml
  • olej słonecznikowy lub oliwa z
  • oliwek – 5 łyżek
  • asofetida – 1/4 łyżeczki
  • sól – 1 łyżeczka
  • pieprz czarny do smaku
  • kurkuma – 1/4 łyżeczki

Jak przyrządzić:

1. W garnku zagotuj wodę, wrzuć do niej całe pomidory i zaparzaj około 2 minut aż popękają ich skórki. Odcedź pomidory i obierz je ze skórki.
2. W suchym garnku rozgrzej olej na małym ogniu. Dodaj asofetidę i praż ją kilka sekund, aż nabierze lekko brązowego koloru. Następnie do garnka wlej 400 ml wody i zwiększ ogień.
3. Pomidory pokrój w drobną kostkę, dodaj je do gotującej się wody i gotuj minimum 10 minut.
4. Wyłącz ogień i dodaj do zupy sól, kurkumę i pieprz i zmiksuj zupę blenderem.
5. Na koniec umyj i posiekaj drobno rukolę i dodaj do zupy.

MODYFIKACJE

  • Działanie zupy wg TMC:
  • pomidory – oczyszczają Gorąco, wzmacniają Yin (zwłaszcza Yin Wątroby), produkują płyny i usuwają suchość,
    ochładzają Krew, wzmacniają Żołądek
  • asofetida – pomaga usuwać wzdęcia, zaparcia i guzki wywołane stagnacją Krwi w brzuchu, usuwa gorąco oraz pasożyty jelitowe w tym glisty, usuwa Zimny Śluz, reguluje wpływa korzystnie na macicę, szczególnie w przypadku braku miesiączki lub przy bolesnym miesiączkowaniu
  • rukola – ochładza, pobudza apetyt

Zobacz także

NAPOJE CHŁODZĄCE

W letnie upały najlepszym rozwiązaniem jest zielona herbata [LU CHA/CHA YE], ze względu na to, że wg medycyny chińskiej usuwa Gorąco i toksyny, wpływając odświeżająco na całe ciało. Zielona herbata oczyszcza oczy i głowę, poprawia koncentrację i uwagę. Łagodzi objawy Gorąca w ciele, takie jak zawroty głowy, pragnienie i rozdrażnienie.

AUTOR PRZEPISU:

Pin It on Pinterest

Share This