Kilka słów o potrawie

Przepis na zupę pomidorową pochodzi z książki „W malinowym chruśniaku” Piotra Henschke

}

CZAS

30 min

PORCJE

2

KATEGORIA

Zupy

Składniki:

  • pomidory – 600g
  • rukola – 75g
  • woda – 400 ml
  • olej słonecznikowy lub oliwa z
  • oliwek – 5 łyżek
  • asofetida – 1/4 łyżeczki
  • sól – 1 łyżeczka
  • pieprz czarny do smaku
  • kurkuma – 1/4 łyżeczki

Jak przyrządzić:

1. W garnku zagotuj wodę, wrzuć do niej całe pomidory i zaparzaj około 2 minut aż popękają ich skórki. Odcedź pomidory i obierz je ze skórki.
2. W suchym garnku rozgrzej olej na małym ogniu. Dodaj asofetidę i praż ją kilka sekund, aż nabierze lekko brązowego koloru. Następnie do garnka wlej 400 ml wody i zwiększ ogień.
3. Pomidory pokrój w drobną kostkę, dodaj je do gotującej się wody i gotuj minimum 10 minut.
4. Wyłącz ogień i dodaj do zupy sól, kurkumę i pieprz i zmiksuj zupę blenderem.
5. Na koniec umyj i posiekaj drobno rukolę i dodaj do zupy.

MODYFIKACJE

  • Działanie zupy wg TMC:
  • pomidory – oczyszczają Gorąco, wzmacniają Yin (zwłaszcza Yin Wątroby), produkują płyny i usuwają suchość,
    ochładzają Krew, wzmacniają Żołądek
  • asofetida – pomaga usuwać wzdęcia, zaparcia i guzki wywołane stagnacją Krwi w brzuchu, usuwa gorąco oraz pasożyty jelitowe w tym glisty, usuwa Zimny Śluz, reguluje wpływa korzystnie na macicę, szczególnie w przypadku braku miesiączki lub przy bolesnym miesiączkowaniu
  • rukola – ochładza, pobudza apetyt

Zobacz także

MAKARON SOBA Z WARZYWAMI

MAKARON SOBA Z WARZYWAMI

W nawiązaniu do wpisu na temat gryki chciałam się podzielić szybkim przepisem wykorzystującym makaron gryczany Soba. Nie trzymajcie się sztywno przepisu, wykorzystujcie te warzywa, które są aktualnie dostępne lub te które najbardziej lubicie.

ZUPA KREM Z BURAKÓW

ZUPA KREM Z BURAKÓW

Chcąc wzmocnić Krew nie możemy obejść się bez buraków. Dzisiaj przedstawiam banalnie prosty przepis na krem z buraków.

CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE

CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE

Od 2012 roku chleb żytni na zakwasie jest obecny w moim domu. Przerabiałam różne mąki, przepisy, dodatki, zawsze jednak wracam do wersji podstawowej. W prostocie siła.

AUTOR PRZEPISU:

Pin It on Pinterest

Share This