Kilka słów o potrawie

Wariant letni popularnej owsianki. Dzięki dodatkowi wychładzających owoców letnich, ciepłe i gotowane śniadanie nie jest aż tak rozgrzewające jak owsianki przygotowywane w chłodniejszych porach roku.

 

}

CZAS

15-25 min.

PORCJE

1

KATEGORIA

Śniadanie
Składniki:
  • Płatki owsiane 4-5 łyżek, około 50g
  • Maliny, borówki amerykańskie, brzoskwinie razem około 200g
  • Sezam prażony biały –  1 łyżeczka
Jak przyrządzić:
Płatki owsiane, najlepsze górskie (nie błyskawiczne) zalać wodą i ustawić na średnim ogniu. Dodać nasiona sezamu zagotować. Zmniejszyć ogień, gotować kilka minut dbając by owsianka się nie przypaliła. Posypać malinami, borówkami I brzoskwiną pokrojona w kawałki.
MODYFIKACJE
  • Potrawa zalecana przy niedoborze Qi i Yang Śledziony, Serca i Nerek, w stanach osłabienia, zmęczenia.
  • Owsiankę można gotować na wodzie, mleku roślinnym lub krowim.
  • Osoby z Gorącem Serca mogą gotować owsiankę na mleku krowim.
  • Osoby z objawami Wilgoci powinny zrezygnować z mleka krowiego i gotować owsiankę na wodzie lub mleku roslinnym.
  • U osób z objawami Wilgoci dobrze jest podprażyć płatki owsiane przed gotowaniem.
  • Dodatek ochładzających owoców letnich równoważy ogrzewające właściwości owsianki, dzięki temu jest lepsza w okresie wysokich temperatur.
  • Dodatek ochładzającego białego sezamu, który jest jednocześnie słodki i tłusty, pomaga odbudować Krew i Płyny ciała, które mogą zostać uszkodzone przez wysokie temperatury.

Zobacz także

WARZYWA DUSZONE Z PULPETAMI RYŻOWO-MIĘSNYMI

WARZYWA DUSZONE Z PULPETAMI RYŻOWO-MIĘSNYMI

Nie jestem zwolenniczką skrajnych diet eliminacyjnych, ale uważam, że statystycznie za dużo spożywamy produktów zwierzęcych. Polecam zmniejszyć ilość mięsa na korzyść warzyw. W tym przepisie smak mięsa jest obecny, ale jego ilość mocno ograniczona.

ZUPA Z LIŚCI RZODKIEWEK

ZUPA Z LIŚCI RZODKIEWEK

Czysty chlorofil. Niecodzienna zupa, sezonowa, pyszna, bez trawiastego smaku. Lubiana przez dzieci! Naprawdę:)

AUTOR PRZEPISU:

Pin It on Pinterest

Share This