WARZYWA DUSZONE Z PULPETAMI RYŻOWO-MIĘSNYMI

Kilka słów o potrawie

Nie jestem zwolenniczką skrajnych diet eliminacyjnych, ale uważam, że statystycznie za dużo spożywamy produktów zwierzęcych. Polecam zmniejszyć ilość mięsa na korzyść warzyw. W tym przepisie smak mięsa jest obecny, ale jego ilość mocno ograniczona. 

}

CZAS

30 min

PORCJE

4

KATEGORIA

Dania główne

Składniki:

  • 200g ryżu
  • 250 g mięsa mielonego (drobiowe/wieprzowe/mix)
  • warzywa sezonowe – marchewka, por, kapusta pekińska, seler naciowy
  • przyprawy czosnek, imbir, ew. papryczka chilli, sos sojowy

Jak przyrządzić:

Ryż ugotować, lekko ostudzić, wymieszać z mięsem mielonym oraz tartym czosnkiem, imbirem i drobno pokrojonym szczypiorkiem i solą. Uformować pulpety, obtoczyć w mące ryżowej lub innej ulubionej i ugotować na parze. Warzywa pokroić w słupki, krótko dusić na dużym ogniu z przyprawami i sosem sojowym. W tym przepisie użyłam także grzybów mun bo lubię ich chrupkość i cenię działanie zdrowotne. Podawać dużą porcję warzyw z pulpetami, całość posypać kolendrą lub szczypiorkiem.

MODYFIKACJE

  • Pulpety mięsno-warzywne lub mięsno-ryżowe to prosty i smaczny sposób na ograniczenie ilości mięsa w diecie.
  • Wg zaleceń dietetyki chińskiej ilość produktów pochodzenia zwierzęcego w diecie powinna wynosić maksymalnie 10%, o czym pisałam tu

Zobacz także

KOMPOTY

KOMPOTY

Kompot jest wywarem sporządzonym z owoców, tradycyjny napój spożywany przez nas od wieków, zapomniany na wiele lat, odstawiony do lamusa, powoli wraca do łask.

SUAN MEI TANG – KWAŚNA HERBATA ŚLIWKOWA NA UPALNE DNI

SUAN MEI TANG – KWAŚNA HERBATA ŚLIWKOWA NA UPALNE DNI

Suan Mei Tang, najsłynniejszy letni napój, pity w czasie sezonu słonecznego MANG ZHONG i pozostałe upalne letnie dni. Przepis na ten napój istnieje od ponad 1000 lat. Włączenie go do letniego menu zapobiega możliwym dolegliwościom wynikającym z  powodu Gorąca. 

AUTOR PRZEPISU:

Pin It on Pinterest

Share This