Owies (Avena sativa L.) –  roślina uprawna należących do rodziny wiechlinowatych, w stanie dzikim występują w basenie morza Śródziemnego i Azji Środkowej. Od 2000 lat owies stanowił jeden z podstawowych składników codziennej diety. Ceniono go za doskonałe cechy agrotechniczne oraz szczególne właściwości lecznicze i odżywcze. Swą popularność owies zawdzięcza płatkom owsianym, które w postaci owsianek, czy musli jedzone są codziennie na całym świecie. Wartość odżywcza i energetyczna owsa jest stosunkowo wysoka – 366kcal/100g. Zawiera sporą ilość białka, dużo „dobrych” tłuszczów oraz witaminy z grupy B. Ziarno owsa (całe nieobłuszczone) zawiera przeciętnie 32% błonnika, zaś płatki owsiane około 14%. Na uwagę zasługuje również najwyższa wśród zbóż zawartość rozpuszczalnej frakcji błonnika pokarmowego. Beta-glukany (błonnik rozpuszczalny) wpływa bezpośrednio na metabolizm cholesterolu poprzez wiązanie kwasów żółciowych w jelicie – co skutkuje obniżeniem jego poziomu we krwi. Beta-glukany mają właściwość tworzenia żeli w przewodzie pokarmowym, co przyczynia się do zmniejszenia stężenia glukozywe krwi po posiłku, wzmacniają również układ immunologiczny człowieka poprzez aktywację fagocytów odpowiedzialnych za wchłanianie obcych substancji i komórek. Owies możemy spożywać w różnych postaciach, zazwyczaj są to płatki owsiane (zwykłe, górskie, błyskawiczne) a także pęczak owsiany, kasze owsiane, otręby oraz mąka owsiana. Wg medycyny chińskiej owies jest lekko ogrzewający, posiada smak słodki oraz lekko gorzki. Działa w Śledzionie, Żołądku, Płucach, Sercu i Nerkach.
  • odżywia Serce i uspokaja układ nerwowy – koi nerwy
  • wzmacnia odporność
  • łagodzi pragnienie, działa moczopędnie
  • podnosi witalność, regeneruje Qi, przywraca siły po chorobie, przeciążeniu fizycznym i umysłowym.
  • wzmacnia stawy i tkankę łączną (ponieważ jest to zboże bogate w krzem),
  • usuwa Wilgoć (prażenie owsa przed gotowaniem wzmacnia tą właściwość), zatrzymuje biegunki.
Owies może być stosowany w postaci wywarów (do picia jak herbata) lub owsianki. Owsianka jest szczególnie polecana dla osób niedoborowych, sprawdza się w profilaktyce infekcji i chorób zakaźnych zwłaszcza u dzieci. Zalecana także w przypadkach cukrzycy, zapalenia wątroby, wycieńczenia nerwowego, opuchlizny. U osób z otyłością na tle nadmiarowym może to być zbyt odżywczy pokarm. Wywar z owsa może być stosowany zewnętrznie, w celu regeneracji skóry zwłaszcza z objawami Suchości. Źródło: Gibiński M., Gumul D., Korus J. Prozdrowotne właściwości owsa i produktów owsianych. Żywność.Nauka. Technologia. Jakość, 2005, 4 (45) supl., 49 – 60

Pin It on Pinterest

Share This