Kilka słów o potrawie

Potrawa śniadaniowa, można spożywać w postaci kleiku do czego gorąco namawiam lub w postaci gęstej kaszy. Do wypróbowania na słodko lub w wersji wytrawnej. Idealna o tej porze roku kompozycja wzmacniająca i harmonizująca.

 

}

CZAS

15 -20 min.

PORCJE

2

KATEGORIA

Śniadania
Składniki:
  • 3-4 łyżki kaszy jaglanej
  • ¼ dyni Hokkaido
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
Jak przyrządzić:
Umytą kaszę jaglaną wsypać do garnka, zalać wodą i zagotować. W przypadku obecności Wilgoci kaszę można podprażyć przez chwilę przed zalaniem wodą. Do gotującej się kaszy dodać pokrojoną w kostkę dynię Hokkaido, jest ona przyjemna w użyciu bo nie trzeba jej obierać ze skórki, wystarczy usunąć pestki. Polecam pestki zachować. Dynię z kaszą gotujemy do miękkości z łyżeczką masła klarowanego, ewentualnie dodając plasterek imbiru dla poprawy strawności. Można posłodzić miodem w wersji na słodko lub dodać koperek/pietruszkę/sól/pieprz w wersji wytrawnej.  
MODYFIKACJE
  • Potrawa zalecana przy niedoborze Qi, w stanach osłabienia, zmęczenia.
  • Dynia wspomaga usuwanie Wilgoci (rozwolnienie, egzemy, obrzęki), reguluje poziom cukru we krwi, wspomaga wydzielanie śluzu z płuc i oskrzeli.
  • Kasza jaglana uprażona przed gotowaniem usuwa Wilgoć (pomocna przy biegunkach, niestrawności, cukrzycy, skłonności do obrzęków).
  • Jeżeli dodatkowo użyjemy miodu lub melasy, potrawa będzie bardziej odżywcza, wzmacniająca i nawilżająca.
  • Osoby z objawami Zimna mogą przygotować to danie z dodatkiem cynamonu.
  • Potrawę można gotować na wodzie, ale również na mleku roślinnym lub krowim, w zależności od konstytucji.
  • Dodatek ochładzającego białego sezamu, pomaga odbudować Krew i Płyny ciała, które mogą zostać uszkodzone przez wysokie temperatury, które występowały w lecie. Zamiast sezamu można użyć świeżych orzechów włoskich lub laskowych, które są teraz  łatwo dostępne.
Pestki dyni można zmielić w całości, razem z łupinkami i stosować jako kuracje odrobaczającą. Przez 3 tygodnie spożywać zmielone nasiona dyni/ kabaczka 2 razy dziennie po 1 łyżeczce.

Zobacz także

KOMPOTY

KOMPOTY

Kompot jest wywarem sporządzonym z owoców, tradycyjny napój spożywany przez nas od wieków, zapomniany na wiele lat, odstawiony do lamusa, powoli wraca do łask.

SUAN MEI TANG – KWAŚNA HERBATA ŚLIWKOWA NA UPALNE DNI

SUAN MEI TANG – KWAŚNA HERBATA ŚLIWKOWA NA UPALNE DNI

Suan Mei Tang, najsłynniejszy letni napój, pity w czasie sezonu słonecznego MANG ZHONG i pozostałe upalne letnie dni. Przepis na ten napój istnieje od ponad 1000 lat. Włączenie go do letniego menu zapobiega możliwym dolegliwościom wynikającym z  powodu Gorąca. 

AUTOR PRZEPISU:

Pin It on Pinterest

Share This