Żyto zwyczajne (Secale cereale L.) – pochodzi z Bliskiego Wschodu, ale uprawiany jest głównie w północno-wschodniej, wschodniej i środkowej Europie. Wykazuje dużą odpornością na mróz i ma małe wymagania glebowe oraz cieplne. Zasięg upraw związany jest z tradycją spożywania żytniego chleba i raczej dotyczy krajów Europy północno-wschodniej, wschodniej i środkowej. Polska zajmuje drugie miejsce w jego światowej produkcji tego zboża.

Żyto ma bardzo wyrazisty smak. Ziarna żyta najpowszechniej stosowane są w piekarnictwie, dlatego też często określane są mianem „chlebowego zboża”. W składzie żyta na szczególną uwagę zasługuje zawartość witaminy A, E, PP oraz składników mineralnych – żelaza, wapnia i potasu. Zawiera gluten, więc jest niewskazany dla osób z celiakią.

Potrawy oparte na mące żytniej pozwalają na łagodzenie jesiennej chandry, wspomagają organizm, któremu brakuje energii i wpływają pozytywnie na ogólne samopoczucie. Pełnoziarniste żytnie pieczywo, na naturalnym zakwasie, wspomaga leczenie miażdżycy.

Wg medycyny chińskiej żyto jest neutralne termicznie, ma smak gorzki, działa w Wątrobie, Pęcherzyku żółciowym, Sercu i Śledzionie.
  • usuwa Wilgoć, ma działanie moczopędne,
  • przełamuje zastój w Wątrobie (bulion lub congee z żytem można stosować w trakcie migrenowych bóli głowy),
  • zwiększa siłę i odporność, korzystnie wpływa na mięśnie,
  • oczyszcza naczynia krwionośne,
  • wzmacnia włosy, paznokcie oraz kości. Żyto zawiera pewne ilości fluoru, który dobrze wpływa na stan zębów (spotkałam się z teorią na temat bardzo dobrego stanu uzębienia Skandynawów, co było łączone ze spożyciem tradycyjnego żytniego suchego pieczywa typu Wasa).
Sprawdza się doskonale w zimnym i surowym klimacie. Czyli nasz lokalny produkt, spożywany tradycyjnie przez mieszkańców Europy Środkowej i Północnej jest idealnym dla nas produktem,  a nie białe, pszenne bułeczki, pizze i makarony. Są one odpowiednie dla mieszkańców cieplejszych rejonów niż nasze, bo nawilżają i chłodzą, a to właściwości pozwalają przetrwać w gorącym klimacie. Pieczywo na zakwasie jest idealnym produktem w leczeniu Wątroby, gdyż charakteryzuje się smakiem gorzkim oraz kwaśnym jednocześnie.

Pin It on Pinterest

Share This