Czereśnie – jadalne owoce wiśni ptasiej, zbierane są od początku czerwca do końca lipca. Wartość kaloryczna wynosi 63 kcal. Są bogate w węglowodany, minerały i witaminy, a także w błonnik pokarmowy (1,3g). Czereśnie są znacznym źródłem potasu (202 mg/100 g), z witamin szczególnie dużo zawierają kwasu askorbinowego (15 mg/100 g).

Wg medycyny chińskiej czereśnie są słodkie w smaku i posiadają właściwości ogrzewające, w odróżnieniu od innych owoców, które są ochładzające lub zimne z natury. Działają w Śledzionie i Żołądku.

Są stosowane w leczeniu niedokrwistości, osłabienia po chorobie, działa łagodząco w przebiegu RZS (jest to częściowo związane ze zdolnością do usuwania nadmiaru kwasów z organizmu). Z powodu dużej zawartości żelaza czereśnie są często stosowane w celu poprawy jakości krwi i leczenia anemii.

Główne działanie czereśni skupia się na:

  • generowaniu Qi oraz harmonizowaniu systemu Żołądka i Śledziony,
  • usuwaniu Wiatru (nerwobóle, drętwienie/bolesność kończyn na tle reumatycznym) i Wilgoci (działanie diuretyczne)
  • oczyszczaniu i wzmacnianiu Krwi, poprawiają również krążenie Krwi.
  • nadmierne spożycie nie jest wskazane dla osób z objawami Gorąca, gdyż może nasilić symptomy. Może również wywołać chrypkę lub nudności.

*czereśnie zakonserwowane w alkoholu mogą leczyć bóle reumatyczna

**wywar z ogonków czereśni działa moczopędnie.

Pin It on Pinterest

Share This